"Ma usun, et nii president kui ka valitsus nägid, et tõesti on 100 000 inimest väljaspool Eestit meie rahvaarvu juures. See arv võib veel suureneda, kuna kõigele vaatamata ei ole ju väga kiiret meie majandusolukorra paranemist oodata. Ma ei suhtuks sellesse kampaaniasse üldsegi sedavõrd kriitiliselt, aga kui analüüsida, siis jah, ega see võimalus väga suur ei ole, et inimesed tagasi tulevad," arvas Eesmaa.

Eesmaa sõnul võiksid tagasi tulla kõik eestlased, kes on välismaal, mitte ainult "talendid". "Selles formuleeringus on kohe üks probleem. Kes on talent?"

Teiseks küsis Eesmaa, et kas ka ehtsad talendid, kes tutvustavad Eestit laias maailmas, peaksid kohe tagasi tulema? "Võtame kas või Neeme Järvi. Tema kahtlemata on talent. Kui ta dirigeerib Detroitis või Saksamaal. Tähtis on pigem see, et kas ta töötab siin Eestis või on ta välismaal suurtel lavadel, kuulsate orkestrite ees ja kõik siiski räägivad, et tegemist on Eesti dirigendiga. Ma arvan, et see on palju olulisem," märkis Eesmaa.

"Tähtis on see, et need inimesed, kes on eestlased ja on suutelised laias maailmas või vähemalt Euroopas läbi lööma, et nad ei unustaks rõhutada, et nad on eestlased," pidas Eesmaa oluliseks.