„Me ei suuda tööhõive probleeme Euroopas lahenda, kui me ei ole valmis ausalt ja põhjalikult hindama olukorda kogu ühiskonnas ja oma tegelikke võimalusi. Peame teadvustama sedagi, et oleme sageli elanud üle oma võimete. Investeeringud, uute töökohtade loomine ja erinevate toetusmaksete lisandumised ei ole jätkusuutlikud, kui need põhinevad ainult laenurahadel ja tarbimiskirel,“ märkis Ergma oma esinemises.

Riigikogu esimees juhtis tähelepanu ka tendentsile, kus võetud valitsemisvõlgade tasumine jäetakse järeltulevale põlvkonnale, samas oodates neilt ka üha kasvavat panustamist sotsiaalväljamakseteks. „Peame Euroopas taas õppima elama mõistusepäraselt ja vastavalt võimalusele. See ei ole raske, kui väärtustame enam arukust ja haritust,“ sõnas Ergma.

Euroopa Liidu parlamentide spiikrite konverentsil Roomas oli tähelepanu keskmes jätkusuutliku majanduskasvu arendamine läbi uute töökohtade loomise, samuti EL-i liikmesriikide elanike põhiõigused.

Ergma esines konverentsil ka sõnavõtuga, milles kutsus Euroopa riike tegutsema kindlameelselt ja aktiivselt Ukraina toetamisel ning surve avaldamisel Venemaale Ukraina riigi ja rahva vastu suunatud sõjalise surve koheseks lõpetamiseks.

„Ukraina on Euroopa riik ja Euroopa Liidu partner. Ukraina rahva soov arendada oma riigis demokraatiat, kodanikevabadusi ja inimõigusi ning tihendada suhteid Euroopa Liiduga on loomulik ja väärib selget toetust. Ukraina valiku halvustamine, selle takistamine relvajõu ähvardusel ja Ukraina territoriaalse terviklikkuse ohustamine Venemaa poolt on absoluutselt vastuvõetamatu ja nõuab demokraatlike riikide kiiret ja põhimõtteliselt tegutsemist,“ märkis Ergma.

Riigikogu esimees kohtus Roomas ka Rumeenia parlamendi esimehe Valeriu Ștefan Zgoneaga. Kohtumisel käsitleti Euroopa Liidu aktuaalseid küsimusi ja riikidevahelist kahepoolset koostööd.