Ergma meenutas, et selle aasta 1. mail sai Eestist kosmoseriik. „ESTCube-1 sai tuule purjedesse ja lendab edukalt meie kohal 600km kõrgusel. See start viis meid kosmoseriikide hulka – 42. riigina on meil orbiidil oma satelliit,“ ütles Ergma.

„Eesti firma Skeleton on olnud edukas ESA (European Space Agency (Euroopa Komoseagentuur)) ja Eesti koostöö käigus valminud superkondensaatorite prototüüpide katsetamisel, mis on viinud selleni, et kaks suurt kosmosefirmat- EADS Astrium ja Thales Alenia- teevad hetkel konkureerivaid pakkumisi, et saada Eesti firma „Skeleton“ partneriks,“ tõi Ergma näite edust selles valdkonnas.

Ta toonitas, et möödunud nädalal võttis Kosmoseasjade nõukogu vastu otsuse teha Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumile ettepanek viia valitsuskabinetti ESA (Euroopa Kosmoseagentuur) täisliikme staatuse saamiseks vajalike läbirääkimiste pidamiseks ning volitada Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumit ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutust sooritama vajalikud toimingud.

Ergma avaldas heameelt selle üle, et Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus ja suurte farmaatsiafirmade sisuline koostöö on edenenud. „Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse partneril aktsiaselts Keveltil on eesmärk jõuda emaka limaskesta vähivastane ravimikandidaadiga Virexxaga nii Euroopa kui ka USA turule,“ märkis ta.

„Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus ja tema partnerite poolt välja töötatud molekulaargeneetiliste testide rakendamine Eesti haiglates on laienenud. Patsiendid saavad täpsema diagnoosi ja põhjendatuma ravi,“ rääkis Ergma

Lõpetuseks tõi Ergma välja Tallinna Tehnikaülikoolis avatud innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory, millega tehti väga tähtis samm, et kõrgtasemel teadus- ja arendustegevus leiaks kiire tee ettevõtlusesse.

„Keskuse olulisemad eesmärgid on tuua põnevasse keskkonda kokku üliõpilased, teadlased ja ettevõtjad, et tudengid saaksid rikastada teoorias õpitut praktilise prototüüpimise ja ettevõtetega koostöö kogemusega. See aitab kaasa sellele, et ülikooli lõpetades saaksid noored alustada tööd ettevõttes ilma lisaväljaõppe vajaduseta,“ rääkis Ergma.