Teatavasti esitati Silver Meikari artikli tõttu algatatud kriminaalasjas kahtlustus ka riigikogu liikmele Kalle Pallingule, keda kahtlustati selles, et ta võitles parlamendi keskkonnakomisjonis kilekottide maaletoomisele soodustingimuste eest.

Nende kahtlustuste uurimiseks palus prokuratuur detailide väljaselgitamiseks keskkonnakomisjoni istungite salvestusi, mille andmisest riigikogu juhatus aga keeldus.

Riigiprokurör Heili Sepa avalike märkuste ajendil peaprokurörile saadetud kirjas osutab Ergma asjaolule, et keskkonnakomisjoni istungite materjalid pakendiaktsiisi seaduse ja pakendiseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta on avalikud ning nendest lähtuvalt, ei ole Kalle Palling nimetatud eelnõu kohta muudatusettepanekuid teinud.

"Avalikult kättesaadavast seaduseelnõu teise lugemise seletuskirjast ilmneb, et muudatusettepanekuid esitasid Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioon ja rahandusministeerium. Keskkonnakomisjon arutas muudatusettepanekuid oma 03.05.2010 komisjoni istungil. Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni muudatusettepanekuid tutvustas Marek Strandberg. Rahandusministeeriumi esindaja Dina Isand tutvustas ministeeriumipoolseid ettepanekuid," toob Ergma oma kirjas välja ettepanekute tegijad ning osutab, et Pallingut nende seas ei olnud.

Ergma kinnitab Aasale saadetud kirjas, et riigikogu on igati ilmutanud koostöövalmidust olukorras, kus neile ei selgitatud kahtlustuse sisu, millega oli neil võimalik tutvuda hiljem vaid ajakirjanduse vahendusel.

Samuti teatab Ergma, et plaanis Aasaga ka isiklikult kohtuda ning prokuratuuri ja riigikogu huvide põrkumist erinevates seaduslikes situatsioonides ka arutada.

"Rõhutan, et riigikogu juhatus ei ole võtnud seisukohta, et salvestiste väljaandmine ei ole absoluutselt võimalik. Paraku on riigiprokurör asunud meedias kaasust käsitlema enne kohtumise toimumist," kirjutab Ergma.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et kuigi riigiprokurör Heili Sepp põhjendas Silver Meikari artikli tõttu algatatud kriminaalmenetluse lõpetamist sellega, et kõigil kahtlustustel jäi sõna sõna vastu, tuleks siiski ära märkida riigikogu juhatuse roll, kes keeldus väljastamast prokuratuurile salvestusi, mida võinuks kasutada kaudse tõendina.

Jutt käib eelkõige riigikogu liikmele Kalle Pallingule esitatud kahtlustusest, kes ühe tunnistaja sõnul sai sularaha parteikassasse viimiseks oma kaas-osanikelt selle eest, et võitleb parlamendi keskkonnakomisjonis kilekottide maaletoomisele soodustingimuste eest.

Kuna ka seal jäi sõna sõna vastu, kirjeldas Sepp lõpetamise määruses, et menetluslikest raskustest hoolimata tehti uurimise käigus siiski „kõik võimalik”. Küll ei kajastanud keskkonnakomisjoni protokollid arutelude detaile, mistõttu ei saanud tõestada, et Palling oleks kilekottide eest võidelnud.