Aastatel 2009-2012 Eestis suursaadikuna töötanud USA endine diplomaat Michael C. Polt ütles intervjuus Eesti Päevalehele, et eilne USA presidendi Donald Trumpi kohtumine kolme Balti riigi presidendiga näitab, et USA võtab partnerlust Balti riikidega väga tõsiselt.

Ta tõi muiates esile Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė kommentaari, mille too tegi Trumpile viidates ettearvamatu juhtimisstiili kohta. "Ma arvan, et ta suutis panna ühe võimaliku probleemse aspekti positiivsesse võtmesse, sest ühest tviidist järgmiseni ei pruugi keegi teada, mis poliitikamuudatused ees ootavad," sõnas Polt. "Seda öelnuna, ma ei ole üleliia armunud Trumpi administratsiooni välispoliitikasse, aga mis puutub Balti riikidesse, siis USA valitsus on teinud palju õigeid asju, mida sellise tähtsa partnerluse puhul ongi tulnud teha. Me oleme võtnud seda partnerlust tõsiselt ja rõhutanud, et meil on ühised huvid. Nii et ütleks, et selles valdkonnas seni tehtu osas tuleb minult Trumpi administratsioonile aplaus."

35 aastat diplomaadina töötanud Polt nentis ka, et riikide liidrite poolt välja öeldu kõrval on ka sama oluline, mida välja ei öelda. Samuti ka see, kuidas midagi öeldakse.

"Sellised kohtumised on põhjalikult planeeritud ja – eriti sõprade puhul – on hoolega läbi mõeldud, et sõnumid oleks väga selgelt edasi antud. Eilsel pressikonverentsil oleks tahtnud näha veidi enam sügavust selles tänus, mida heade suhete kohta avaldati," tõdes Polt. "See ei tähenda, et Trump poleks öelnud häid sõnu riikide suhete kohta, ütles küll ja see oli hea. Ma arvan aga, et mõnikord võivad sellised sõnad näida veidike nagu lavastatud... Kui mul on kellegagi head suhted, siis see suhete soojus kandub ka kehakeelde ja sõnadesse. Kõik neli riigijuhti ütlesid teineteisele õigeid asju ja ma aplodeerin sellele, aga 100+ aastase suhte kohta, mis meie riikidel on olnud, oleks võinud olla palju sügavamad tunded. Sellega aga ei ole ma üldse kriitiline selle kõige kohta, mida öeldi."