Seppänen rõhutab oma kirjutises, et Soome ja Eesti on eri asjad ning et Eesti tee ei ole olnud ega ole Soome tee ning hoolimata Sofi vihakõnedest on Soome üle poole sajandi hoidnud targalt suhteid suure ja tihti ka soomlastele end agressiivse maailmariigina näidanud idanaabriga.

Oksaneni kohta toob Seppänen ära Jaan Kaplinski hinnangu, kelle sõnul müüb Oksanen midagi, mis peaks olema eestlaste elu, aga mis seda ei ole. Samamoodi tundub Oksaneni analüüs Soome kohta põhinevat elul Eestis sirbi ja vasara varjus viisil, mis ei kehti Soome kohta, kirjutab Seppänen.

„Nii Soomes kui ka Eestis olid 1930. aastad paremäärmuslate pidu ja eriti Eestis olid selle aja võimulolijad president Konstantin Pätsi juhtimisel üsna võlutud fašistlikust võimukasutusmudelist. Natsid nad ilmselt ei olnud, aga Teise maailmasõja käras olid nad liidus natsidega. Punaarmee tõukas need jõud võimult ja paljud selle aja võimulolijad läksid maapakku (kui ma oleksin olnud maa juhtkonnas Saksa võimu ajal, oleksin ka mina läinud). Välismaal liitusid Eestist lahkunud külmas sõjas USA leeriga ja nende hulka kuulus ka Lõuna-Eestis suuri maavaldusi omanud Ilveste suguvõsa. Praegune Eesti president Toomas Hendrik Ilves oli CIA hallatud külma sõja aegse Raadio Vaba Euroopa propagandakahur. Selle minu endise väga arrogantse Euroopa Parlamendi kolleegi kohta, kes oli kodumaale naasja ja kellele tagastati suguvõsa maad, ütlen nagu Sofi Oksaneni kirjeldatud soometunud Soome suhete kohta Venemaaga: Eesti presidendina ei ole ta suutnud luua uut keelt ja mõistestikku Venemaaga seotud avalikule kõnele. Ta on Ameerika agent ja tema õpetussõnad ei vasta Soome tingimustele ega rahvuslikele huvidele,“ ütleb Seppänen.

„Minu arvates ei olnud Sofi Oksanenil õigus, kui ta ütles Lätis, et Soome oli Nõukogude Liidu edulugu ja on seda endiselt. Soome ei ole mingi Nõukogude Liidu looming ega Venemaa sülekoer. Minu arvates on Soome oma suhteid endise Nõukogude Liiduga väga põhjalikult käsitlenud ning ajaloo prügikastidest ei leidu ilmselt tõestusjõudu selle vastu, et soometumine oli omal ajal Soome teadlik ja omaalgatuslik poliitika neis külma sõja oludes, kus Eesti praegune president tootis Ameerika vastupropagandat Eesti teadvuse jaoks,“ jätkab Seppänen.

Seppäneni sõnul on Eestile põhjust tema valitud teel edu soovida, aga on raske, kui ta on vaid Soome suurim alkoholipood ja pelk USA sõjaväelennuväli Venemaa naabruses.