“Tegin tiiru metsas, kuid kõiki ei olnudki võimalik veenda linnast väljas olevasse varjupaika sõitma,” kinnitas perekonnanime avalikustamisest keeldunud kodust väljatõstetu Martin. “Nad pelgasid, et uues kohas võib olla veelgi halvem, kuid küll nad peagi ümber mõtlevad.”

Martini sõnul jäi metsa veel umbes 10-15 inimest, kuid neid võib olla mõnes kohas veel. Kuna kodutud pole suurde rühma koondunud ja on Akadeemia tee läheduses olevates metsatukkades eraldi, pole nende täpne arv teada.

Mittetulundusühingu Halastaja Samariit toel viidi Martin ja tema kuus saatusekaaslast reedel Vihterpalu mahajäetud piirivalvekordonisse, mida ühing rendib.

“Kui raha jätkub, kavatseme siia veelgi Mustamäe ühiselamutest minema aetud inimesi tuua,” lausus ühingu juhataja Vladimir Neeme. “Vähemalt on neil kindel katus pea kohal ja majal on aknad ning uksed ees. Majas pole küll kütet, aga on igatahes parem kui märjas ja külmas metsas.”

Kui neljapäeval hindasid metsas peavarju otsinud inimesed enda üldarvuks ligi poolsada, siis reedeks oli enamik neist leidnud ajutise varjupaiga tuttavatelt.

“Metsast minnakse minema ka põhjusel, et tänane öö (vastu reedet — BNS) oli juba väga külm ja niiske,” sõnas Akadeemia 46 välja visatud Juris Soosalu. “Vihterpalus on igal juhul parem, sest varsti külmunuks me kõik surnuks.”

Reedel kogunes lausvihmast hoolimata Toompea lossi ette sadakond Mustamäe viiest ühiselamust välja tõstetud ja sama saatust kartvat inimest meelt avaldama. Tegemist oli valdavalt pensionieas inimestega, kes endi sõnul on sõlminud üürilepingud ja maksavad korralikult makse. Tänavale tõstetute seas oli ka nooremaid, kes käivad tööl.

Pool aastat tagasi ühiselamus kolm tuba ostnud Olga Miroshnitšenko (45) hoidis süles oma lapselast ning lausus pisarsilmil, et ei tea, mis temast ja kahest tütrest saab.

“Elame ajutiselt Akadeemia 42 ühes toas ja loodame, et õiglus seatakse jalule. Kui pangalaenuga toad 133.000 krooni eest ostsin, siis oli kõik seaduslik, kuid nüüd on dokumendid kadunud ja minu õigused ei kehti,” oli naine nõutu. “Ukse taha tulid Fennovara (maja omandanud firma — BNS) mehed ja ütlesid, et kui elada tahad, siis ole vait.”

Miroshnitšenko käib iga päev tööl ja on korralikult üüri maksnud.

Akadeemia 46 majas elav Endel Aava (71) sõnas, et kui teda peaks keegi välja tõstma, siis võtab ta mürki. “Teen nagu Pärnu inimesed, sest metsa alla ma koera kombel elama ei lähe,” sõnas ta.