Emori presidendivalimisi puudutavaid küsitlusi Keskerakonna laupäevasel volikogul kritiseerinud Savisaar väitis, et uuringufirma vähendas kunstlikult Peeter Kreitzbergi toetusprotsenti.

Aivar Voog ütles esmaspäeval BNS-ile, et Keskerakonna kandidaadi Peeter Kreitzbergi toetuse näitajaid ei saa eksitavaks pidada. Ta selgitas, et presidendieelistused ei sõltu otseselt sellest, millist erakonda küsitletav on toetanud.

“Näiteks Peeter Tulviste toetuspind on suur ka Keskerakonna ja Reformierakonna valijate hulgas, Tulvistet ei seosta inimesed otseselt Isamaaliiduga, kelle ametlik kandidaat ta on,” rääkis Voog.

Samuti pole Toomas Savi toetuspinnale Voogi väitel oluliselt mõjunud reformierakondlaste Märt Raski ja Toomas Vilosiuse väljajätmine küsitletavatele esitatavatest presidendikandidaatide nimekirjast. “Nende toetus oli ju nullilähedane.”

Lähiajal valmiv uuring näitab Aivar Voogi sõnul sedagi, et Kreitzbergi toetus tõusis minimaalselt, kui nimekirjast võeti välja keskerakondlased Edgar Savisaar ja Siiri Oviir.

Savisaare hinnangul on uuringufirma Emor muutumas Reformierakonna ja Isamaaliidu propaganda tegijaks ning eksitab oma uuringutega rahvast.

Savisaar viitas reedel Postimehes avaldatud Emori maikuisele küsitlusele, kus oli Keskerakonna poolt justkui kolm presidendikandidaati: Savisaar, Oviir ja Kreitzberg.

“Mis puutuvad siia Savisaar ja Oviir. Meie ei ole enam erakonna presidendikandidaadid. Ilmselt on meie nimed nimekirja lisatud selleks, et Keskerakonna toetajate hääli hajutada ja meie ametliku kandidaadi toetusprotsenti kahandada,” ütles Savisaar Saue valla rahvamajas peetud kõnes. “Kui nimekirjas olnuks ainult Kreitzberg, siis saavutanuks ta vähemalt 15-protsendilise toetuse. Meie kolme vahel jagatuna jäi tema osaks aga vaid kolm protsenti.”

“Võib küsida, miks pole küsitluses Raski ja Vilosiust Reformierakonnast? Aga sellepärast, et nende nimede lisamine oleks kindlasti vähendanud Savi toetusprotsenti,” ütles Savisaar.

Savisaar lisas, et “niisuguste trikkidega muidugi kaugele ei jõua, aga inimesi võib psühholoogiliselt küll mõjutada.”

Voog selgitas, et need poliitikud, kes küll presidendiks ei kandideeri, jäeti küsitlusnimekirjadesse järjepidevusest lähtuvalt.