Emapiimapanga piim on olnud hädavajalik väikestele enneaegsetele, kes on sündinud ajal, mil emal endal ei ole vastsündinule veel oma piima pakkuda. Doonorpiima saavad esimestel elupäevadel eelistatult need enneaegsed vastsündinud, kelle sünnikaal on jäänud alla 1500 g, teatas Ida-Tallinna keskhaigla.

Emapiimapanga eestvedajad, lastearstid dr Annika Tiit ja dr Pille Andresson rõhutavad, et enneaegsed taluvad emapiima kunsttoidust paremini ja see on elu eest võitlevale enneaegsele beebile hädavajalik. Rinnapiimadoonoriks võivad olla kõik imetavad terved naised, kes soovivad heategevusena abistada väikeseid enneaegseid ja haigeid vastsündinuid. Doonoriks saamiseks tuleb täita terviseankeet.

Ida-Tallinna keskhaigla neonatoloogia osakonna lastearst Annika Tiidu sõnul on rinnapiimadoonorlus saanud aasta jooksul populaarseks. Doonorid annetavad rinnapiima siira sooviga aidata enneaegseid lapsi, mõistagi on see tasuta. Ka on mitmed emad, kelle enneaegsed beebid said esimestel elupäevadel doonorpiima ise hiljem hakanud rinnapiima doonoriteks“.

Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku sünnitusosakond toetab loomulikku sünnitust ja vastsündinu imetamist rinnapiimaga. Haigla kannab alates 2008. aastast Beebisõbraliku haigla tiitlit.

Ida-Tallinna keskhaiglas sünnib aastas ligi 4300 beebit, neist üle 300 on enneaegsed ning võivad vajada doonorrinnapiima. Enneaegselt sündinuile hakatakse rinnapiima esmalt andma sondiga ja hiljem manustama süstla abil. Koguseks on umbes 2,5 teelusikatäit piima iga 2,5-3 tunni järel.