Täna hommikuse seisuga oli Emajõe veetase tõusnud 3,08 meetrit üle Tartu nullpunkti, mis on viimase 50 aasta kõrgemaid. "Viimaste päevadega on veetase tõusnud 10 sentimeetrit ööpäevas. EMHI prognoosid ennustavad  edasist tõusu kuni pühapäevani,“ ütles linnamajanduse osakonna juhataja
Rein Haak Tartu linnavalitsuse pressiesindaja vahendusel.

Täna kindlustati täiendavate liivakottidega nädalavahetusel suletud Supilinna truupi, mis hakkas vett läbi laskma. Suuremad üleujutusalad asuvadki Supilinnas ja Vana-Ihastes. „Vesi on tungimas ka Ihaste teele, kus selle pealevoolu pole võimalik takistada. Praegu oleme paigaldanud tee kitsenemisele viitavad ohumärgid, veetaseme tõustes tuleb ilmselt tee sulgeda,“ ütles Haak. Vana-Ihaste jõepoolsete alade üleujutust ei saa takistada, kuni seal pole välja ehitatud poldrisüsteemi alates kanalist kuni Luunja vallani, et välistada vee tagasijooksu luhalt.

Linnavalitsus teeb koostööd Lõuna-Eesti päästekeskuse ja kaitseliiduga, kes on vajadusel valmis üleujutuspiirkonnas inimesi abistama. Homsel linna kriisikomisjoni koosolekul arutatakse, millised on edasise veetõusu võimalikud tagajärjed ja kuidas sel puhul edasi tegutseda.

Päästekeskus palub üleujutuse ohualas elavatel inimestel sulgeda keldrite õhutusavad ja uksed-aknad nii, et vee juurdepääs oleks takistatud ning palub üle vaadata ka keldrites ja madalamatest kohtades olevad elektriseadmed, et need veega kokku ei puutuks.

Kui üleujutuse tõttu on tekkinud elu või tervist ohustav olukord, siis tuleks helistada hädaabi numbril 112.

Tartu kodulehel asuvast rubriigist saab kontrollida ka oma kodu kõrgust merepinnast, jälgida Emajõe veetaseme seisu ja soovitusi üleujutuse korral.