Reede hommikul kell 8.00 oli veetase 2,47 meetrit üle Tartu kokkuleppelise nullpunkti. Mõõtmiste kohaselt ei ole Emajõe veetase laupäeva hommikust kuni kella 15.50-ni tõusnud, teatab Tartu linnavalitsus.

Külma tõttu on jõesäng kitsamaks muutunud ning kraavid ja truubid on külmunud.

“Olukord on ohtlik, kuid mitte veel kriitiline,” ütles abilinnapea Hannes Astok. “Madalamatel kohtadel elavad tartlased peaksid kindlasti olema tähelepanelikud, sest külmade ilmade tõttu on vee käitumine ettearvamatu.”

Linnavalitsus ja Tartu Veevärk jälgivad hoolikalt olukorda. Linnamajanduse osakonna juhataja asetäitja Rein Haak teeb laupäeval täiendava kontrolli üleujutusohtlikes kohtades.

1999. aasta uputuse ajal oli veetase Emajões 2,97 meetrit üle Tartu vaatlusposti kokkuleppelise nullpunkti ehk 32,58 meetrit üle merepinna.

Linnavalitsus palub tartlastel, kelle elupiirkonnas 1999. aastal uputas, olla tähelepanelik: üle tasub vaadata keldrid ning majaümbrused.

Tartu linna kodulehelt www.tartu.ee saab iga linlane vaadata, kui kõrgel asub tema kodu võrreldes Emajõe veetasemega. Samuti leiab lehelt soovitusi üleujutuse korral käitumiseks ja on võimalik vaadata Emajõe jaanuarikuu veetaset päevade kaupa.

Linnavalitsuse planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku sõnul tasub eriti tähelepanelik olla Ihastes Salutähe tänava majade elanikel ning Ranna pst ja Rannakajaka tänava Emajõe-poolsete majade elanikel.

Ranniku sõnul võib ohtu sattuda osa Supilinnast, kus veetaseme tõusuga võib vesi hakata üles lööma kraavidest ja sadevee truupidest.

Tähelepanelik tasub olla ka Ujula tänava ja Ranna tee elanikel ning Puiestee-Jaama-Paju ristmiku juures elavatel tartlastel.