Õhtuleht kirjutas, et Tartu Ülikooli kliinikumi sünnitusosakonna töötaja avastas 2019. aasta aprillis, et vaktsiinide hoiustamiseks mõeldud külmkapi tuluke plingib ja kapp on seest kahtlaselt soe, kuid hoolimata sellest ei peatatud viivitamatult vaktsineerimist ja neid ei kantud maha, vaid soojast kapist pärit tuberkuloosivaktsiini süstiti kahe päeva jooksul 17 vastsündinule.

"Facebooki aprilli beebide grupis jagati Õhtulehe artiklit ja sain sealt teada, et selline asi juhtus," ütles Anni (täisnimi toimetusele teada - toim). "Sain sellest artiklist aru, et need vaktsiinid tehti 7. ja 8. aprilli. Meie vaktsineerimispassis on ka 7. aprill kirjas," rääkis ta.

Anni kinnitusel ei ole kliinikumist temaga keegi ühendust võtnud ega olukorda selgitanud. "Iseenesest ei tea keegi grupist, et lastel midagi häda oleks, aga igaks-juhuks tahan perearstiga nõu pidada," lisas naine.

Õhtuleht tõi välja, et haigla ei andnud juhtunus koheselt teada terviseametile, vaid tegi seda kaks päeva hiljem, 9. aprillil. "Võimalik ohuolukord leidis aset nädalavahetusel ning pärast olukorra väljaselgitamist teavitati terviseametit," põhjendas viivitust Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliiniku direktori dr Aivar Ehrenberg Delfile.

Õhtulehe andmetel oli haigla suhtes menetlust alustanud terviseameti resoluutne seisukoht oli, et lapsevanemaid tuleb sellest juba samal päeval teavitada. Seda aga pole praeguseni tehtud. "Kui ohuolukord ei oma mõju tervisele, võib hüpoteetiline informeerimine tekitada rohkem kahju kui kasu. Kui oleks selgunud, et temperatuuri kõikumise tõttu väheneb vaktsiini toime, oleks loomulikult teavitatud ka vanemaid ning arutatud läbi võimalused revaktsineerimiseks," sõnas Ehrenberg.

Ehrenbergi sõnul ei pea lapsevanemad muretsema, sest 2019. aasta 7. ja 8. aprillil kasutatud vaktsiinid ei riknenud ja seega ei olnud neis riski. Ta lisas, et vaktsiinitootja kinnitas, et sellistes temperatuuride kõikumiste vahemikus vaktsiini toime ei muutunud.

Muretsemiseks ei ole põhjust ka neil vanematel, kelle lapsi vaktsineeriti järgnevatel päevadel, sest vaktsiinipartii vahetati välja, lisas Ehrenberg.

"Kinnitame, et naistekliinik sai juhtunust õppetunni ning vaatas üle kõik asjasse puutuvad tööprotsessid. Patsientide ohutus on kliinikumi prioriteediks," ütles Ehrenberg.

Terviseamet: juhtum oli tõsine õppetund

Terviseametist öeldi Delfile, et neile teadaolevalt põhjustas juhtumi elektrikatkestus, kuid vastamata jäeti kõik küsimused, mis puudutasid kliinikumi suhtes alustatud menetlust.

Terviseameti meediasuhete spetsialist Merilin Vernik lausus, et juhtumist kuuldes tegi ameti päringu Euroopa Nakkushaiguste ja Tõrje Keskuse (ECDC) kaudu vaktsiinitootjale, kes hindas vaktsiini ja leidis, et temperatuuri kõikumine ei mõjutanud selle toimet ja ohutust. "Seetõttu puudus ka tootja hinnangul vajadus lapsevanemate teavitamiseks."

Vernik lisas, et juhtumit käsitleti "tõsise õppetunnina" ning peeti oluliseks naistekliiniku personalile üle korrata vaktsiinide käitlemise ning immuniseerimise korraldamise nõuded. "Edaspidi tuleb täita rangelt vaktsiinide käitlemise nõuded. Vaktsiini nõuetekohasest säilitamistemperatuurist +2 kuni +8 kraadist kõrvalekaldumise korral tuleb lõpetada viivitamatult selle vaktsiini kasutamine ja teavitada sellest terviseametit. Viimase paari aasta jooksul ei ole analoogseid juhtumeid olnud," sõnas Vernik.

Tavalisel vaktsineeritakse vastsündinuid tuberkuloosi vastu esimese viie päeva jooksul.