Samuti paluti kontrollida Otepää Vallavolikogu otsuse vallavalitsuse liikmete arvu, struktuuri ja liikmete kinnitamine seaduslikkust. Arvestades asjaolu, et Ants Manglus, kes on karistatud tahtlikult toime pandud raske kuriteo eest, saab olla vallavalitsuse liige.

Maavanem leidis, et volikogu esimehele hüvitise määramise otsus ei ole kooskõlas Otepää vallavolikogu istungil toimunud tegelikkusega ja kehtiva Otepää valla põhimäärusega. Nimelt kehtestab põhimäärus kindla reglemendi volikogu esimehe äraolekul, samuti juhtudel, kui ta ei saa oma ülesandeid täita enesetaanduse tõttu. Enesetaandamisest tuleb teatada enne nimetatud päevakorrapunkti juurde asumist. Antud punkti osas sellisel juhul sõna võtta ja hääletada ei saa.

Paraku ei sisalda Otepää vallavolikogu protokoll märget, et Jaanus Raidal oleks ennast taandanud, vaid osales endale hüvituse määramise otsustamisel. Valga maavanemale esitatud üksikakt on allkirjastatud volikogu aseesimehe Jaanus Barkala poolt, mis on aga vastuolus Otepää valla põhimäärusega.  

Protokollist nähtub, et hüvitise määramise poolt oli kümme volikogu liiget, s.h. ka vallavolikogu esimees ja vastu 9 vallavolikogu liiget. Kuivõrd eeltoodust tulenevalt  pole vastuvõetud otsus kooskõlas Otepää vallavolikogu istungil toimunud tegelikkusega ja kehtiva põhimäärusega, siis kuulub antud otsus tühistamisele.

Analüüsides Otepää valla põhimäärust vallavalitsuse volituste saamiseks ja  võttes aluseks otsuse preambula  saab maavanem asuda seisukohale, et Otepää valla põhimäärus ei näe ette nn. ametnikuvälise staatusega vallavalitsuse liikmete kinnitamist.

Seega saab Otepää Vallavalitsus eksisteerida üksnes ametisse nimetatavate isikutena. Järelikult on kõik Otepää vallavalitsuse liikmed ka ametnikud Avaliku teenistuse seaduse (ATS) tähenduses. Kuivõrd Avaliku teenistuse seadus keelab teenistusse võtta isikut, kellel on karistus tahtlikult toimepandud kuriteo eest, siis on Ants Mangluse teenistusse kinnitamine vastuolus mainitud seadusega.

Maavanem leidis, et vastuvõetud volikogu otsused kuuluvad tühistamisele ja need tuleb 15 päeva jooksul viia kooskõlla seaduste ja Otepää valla põhimäärusega.