Peaminister Jüri Ratas kutsus Mart Helme vaibale, kohtumine pidi esialgu toimuma järgmisel kolmapäeval, kui ootamatult kohtus ta nii Mart kui Martin Helmega hoopis reede õhtul, kui jõudsid selgusele, et Elmar Vaheri osas siiski distsiplinaarmenetlust ei alustata. Mart Helme aga oli enne kohtumist selgel seisukohal, et Vaheri volitused tuleb peatada nii pea kui võimalik.

Kohtumisel otsustati ka seda, et Elmar Vaher ja Mart Helme kohtuvad kolmapäeval. Jüri Ratase arvates saab sellega see halb emotsionaalne vahejuhtum lõpetatud, ütles ta "Aktuaalsele kaamerale".

Peaministril tuleb aga aru anda ka president Kersti Kaljulaidile, kes avaldas soovi temaga lähipäevil kohtuda, et arutada, mida näeb Ratas tekkinud olukorra lahendusena.

Laupäeval teatas Reformierakonna esimees Kaja Kallas, et Reformierakond otsustas seoses politseijuht Elmar Vaheri ebaseadusliku ametist tagandamise katsega kutsuda kokku riigikogu erakorraline istungjärk, et avaldada umbusaldust peaminister Jüri Ratasele.

Helmed vs Elmar Vaher

Elmar Vaheri pressikonverents

Sellise avaldusega tuli eile pärast tööpäeva välja Mart Helme, kelle puhkuse tõttu täitis tema ülesandeid Martin Helme, kes ülaloleva avaldusega Vaheri kabinetis käis lehvitamas. Vanem Helme süüdistas Vaherit ka usalduse kaotuses ja valetamises.

"Nii nagu ma aru saan, on Elmar Vaher eile (kolmap - toim) ka "Aktuaalses kaameras" valetanud, et tuleb suur koondamine. Mingit koondamist ei tule, mingisuguseid palgakärpeid ei tule, vastupidi, nagu täna valitsus otsustas, me suunasime terve hulga miljoneid päästeameti kordonite ja politseijaoskondade remontimiseks," rääkis Helme eile ERRile.

"See ülesanne, mille Elmar Vaher sai oli ettepanekute tegemine, kui tekib vajadus teha kärpeid. Et missugused võiksid olla kärpe tegemise kohad," lausus Helme.

Elmar Vaher teatas neljapäeval veidi enne kella 18, et kohtus kell 14 Martin Helmega, kes oli parasjagu siseministri ülesannetes, kuna Mart Helme on puhkusel.

"Kohtumine kestis paar minutit, mille jooksul tegi minister mulle ettepaneku omal soovil tagasi astuda. Kohtumiselt sain kaasa kaks paberit: minu nimel valmis kirjutatud lahkumisavalduse, millele ma alla ei kirjutanud, ning siseministri käskkirja minu teenistusest vabastamiseks, mis on sisult õigustühine. Mind on ametisse nimetanud Vabariigi Valitsus ja valitsus saab mind ka ametist vabastada. Uudist väidetavast teenistussuhte peatamisest ja distsiplinaarmenetlusest lugesin juba hiljem meediast," ütles Vaher.

Võltsitud allkiri

Vaher andis samal õhtul kell 19 ka pressikonverentsi, kus ütles, et siseministri käskkirjal olevat olnud võltsitud allkiri. Nimelt oli seal kantsler Lauri Lugna nime kohal kirjutatud sõnaühend "allkirjastatud digitaalselt," ehkki Lugna ei olnud allkirja andnud.

Lugna kinnitas reedel Delfile, et Vaheri ametist vabastamise plaanist polnud ta varasemalt teadlik ja sellekohase käskkirja koostamisel tal mingit rolli polnud.

"Kantslerile teadaolevalt on tegemist dokumendi projektiga. Kuna dokumendil puudub ajatempel, siis ei saa seda pidada ka võltsinguks," teatas siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Karel Hanni.

Hanni ütles, et on tavaline praktika koostada dokumendi projekt, kuhu lisatakse märge, nagu oleks ametnikud selle allkirjastanud.

Ka riigiprokuratuur võttis seisukoha, et tegemist ei olnud dokumendivõltsimisega.

"Kellegi nime juurde kirjutatud sõnad „digitaalselt allkirjastatud“ ei too kaasa dokumendi võltsimist," teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistik.

"Võltsinguga oleks tegu siis, kui kõik dokumendi kohustuslikud osad oleksid olemas, ehk siis digitaalselt allkirjastatud dokumendi puhul oleks sellega kaasas ka vastav kinnitusleht," selgitas ta.

Peaminister ei teadnud menetluse algatamisest

Peaminister Jüri Ratas ütles, et temale on kinnitanud rahandusminister siseministri ülesannetes Martin Helme, et töölepingut Elmar Vaheriga pole peatatud ja distsiplinaarmenetlust ei ole algatatud.

"Ma olen rääkinud mõlemaga [Mart Helme ja Elmar Vaheriga – toim.]. Selge on see, et suhtlus võiks ministri ja PPA juhi vahel olla parem. Aga neid uudiseid, kus on pealkiri, et keegi on kõrvaldatud või distsiplinarmenetlust algatatud, seda infot ma ei tea," ütles Ratas eile, ehkki Mart Helme oli avalikult teavitanud, et menetlus on juba alustatud.

Intervjuu Jüri Ratasega neljapäeval peale Helme avaldust:
Mis on siseministri etteheide Vaherile? Minule ei ole antud konkreetset punkti, kus Elmar Vaher oleks rikkunud oma teenistussuhet. Selge on see, et kommunikatsioon võiks parem olla.

Millest tüli tekkis? Mina olen Elmar Vaheriga kohtunud täna. Olen kuulanud, mis tänase päeva jooksul on hargnenud. Minu jaoks oli see uudis, mis infot ma ei omanud.

Milles siis on tüli? Minul pole Elmar Vaheriga mingit tüli.

Milles on Mart Helme tüli Elmar Vaheriga? Küsige Mart Helme käest.

Neljapäeva õhtul pärast kella 21 ütles Jüri Ratas, et Elmar Vaheri töölepingu osas otsustab üksnes valitsus üheselt ja ükski minister isepäi selles osas otsuseid teha ei saa. Ratase hinnangul ületas Martin Helme eilse käitumisega selgelt oma volitusi ja andis tema käitumisele isegi hinnangu: "väga halb!"

Ratas on Mart Helme kutsunud enda juurde, et saada selgust tema mõtetes ja öelda välja oma mõtted antud teemal. Ratas ütles eile, et see saab toimuma järgmisel kolmapäeval, mil on Mart Helme esimene tööpäev peale puhkust. Täna aga selgus, et Helme peab selgitusi andma tõenäoliselt juba enne puhkuse lõppu.

Ratase hinnangul ületas Martin Helme eilse käitumisega selgelt oma volitusi.


Eesti Ekspress kirjutas, et Elmar Vaheri mahavõtmise tegelik põhjus peitub Hannes Rummiga seotud vahejuhtumis. Nimelt jäi sotsiaaldemokraat ja endine riigikogu liige Rumm vahele joobes juhtimisega ning Jaak Madison kahtlustab, et see matsiti kinni ja oma osa oli selles ka Elmar Vaheril.

Mart Helme: sisuliselt tulistas Elmar Vaher mulle selga

Helme sõnul sai tema kannatuste karikas Elmar Vaheri osas täis üleeilse avaldusega meedias politseinike koondamise teemal.

"Põhjuseid on rohkem, aga ajendiks olid eilsed (üleeilsed – toim) avaldused meedias, et ta on sunnitud politseinikke koondama. Karikas sai täis. Aga on ka muid asju. Need uurimised tema tegevuse kohta, mille me algatame, käsitlevad tervet hulka erinevaid asju, sealhulgas finantsasju, aga sellest ma detailsemalt ei räägi," ütles Helme Delfile.

Oluline põhjus on Helme sõnul ka see, et Vaher ei tahtnud kaasa tulla valitsuse otsuseda sisekaitsereservi loomise ja selle juhtimissüsteemi osas, samuti piirivalve reorganiseerimise osas. "Ma ei saa töötada inimesega, kes töötab valitsuse ja koalitsioonilepingu vastases vaimus," rääkis Helme.

"Spekulatsioonid, et oleme kevadest otsinud põhjusi temast lahti saada, siis oleksime ära kasutanud tema plagiaadiskandaali. Suusad on risti läinud viimasel ajal ja eelkõige seepärast, et näen, et temaga pole võimalik koostööd teha," ütles Helme.

Viimane tilk karikas oli Helme sõnul väide, et valitsus sunnib politseinikke koondama ja et tal on nõuded, mis ei jäta muud üle. "See on absoluutne vale. Ta pidi leidma võimalikke kärpekohti ja tulema nendega ministeeriumisse, kus need vaadatakse üle koos teiste haldusalasse kuuluvate asutustega. Ta korrutas sulaselget valet meedias korduvalt ja korduvalt. Ta ei juhi valitsust ega siseministeeriumi, ta võiks aru saada oma kapatsiteedist," ütles Helme.

"Ma rääkisin temaga täna telefonis ja selgitasin, et see polnud Martin Helme soolo, vaid ka minu seisukoht, kuidas ta mulle kolmapäeval sisuliselt selga tulistas, et meil pole mõtet jätkata. Ma pakkusin talle, et ta võib ise ametist taanduda, ta ütles, et ta mõtleb selle peale."

Millest sai asi alguse?

Kolmapäeval sai Delfi vahendusel avalikuks, et PPA siseveebi vahendusel teavitati paar päeva tagasi sealseid töötajaid, et ministeeriumidele jagatud kärpe-eesmärkide tõttu võib PPA eelarve tuleval aastal kolme protsendi ehk kuue miljoni euro võrra väheneda, mis tähendaks paljude investeeringute edasi lükkamist ja umbes 150 ametikohast loobumist. Kirjas ütles Vaher, et PPA-s ei ole võimalik kärpeülesannet täita nii, et see inimesi ei puuduta.

"Mõistan kõigi ootust, et kärpekohtade, eriti aga võimalike koondamiste kohta, oleks täpsem info kohe kõigile kättesaadav. Kuna alles eelarveläbirääkimistel selgub, milline saab olema PPA tegelik kokkuhoiuvajadus, siis ei saa praegu olla ka lõplikku otsust ametikohtade osas," ütles Vaher sisekirjas.

Kirja avalikuks tulekule reageeris vihaselt puhkusel viibiva Mart Helme asemel siseministri kohuseid täitev rahandusminister Martin Helme, teatades, et Vaher käitub lubamatult, kasutab alluvaid inimkilbina ning sisekirjal "pole reaalsusega mingit pistmist". Helme teatas, et koondamisi või palgakärpeid PPA-s ei tule.

"Eelarve tegemine läheb kohe-kohe käima ja PPA juht Vaher on lükanud käiku maailma vanima triki, lastes valmis teha ja siis avalikkuse ette "sattuda" paberil, milles luuakse pilt, et kui raha juurde ei saa – või kui midagi tuleb kusagil kokku hoida – siis tulevad koondamised ja palgakärped. Peadirektor ise on tänavu enne valimisi saanud juba suisa kaks palgatõusu, mis tal viga," märkis Helme.

Sarnaselt Helmedele EKRE juhtfiguuride sekka kuuluv eurosaadik Jaak Madison avaldas üleeile pärastlõunal omakorda sotsiaalmeedias postituse, kus väitis, et omab Vaherit kahjustavat infot, mis saab avalikuks lähipäevil.