Briti suursaadik Nigel Haywood ütles, et riigivisiit on ajalooline sündmus, mis rõhutab tihedaid sidemeid Suurbritannia ja Eesti vahel, teatas Suurbritannia suursaatkond Delfile.

Kolmapäeva lõuna ajal Buckinghami palee poolt väljastatud teate kohaselt võtavad kuninganna ja Edinburghi hertsog selle aasta oktoobris ette riigivisiidid Balti riikidesse. Kuninganna ja prints Philip külastavad Eestit President Arnold Rüütli kutsel.

Briti suursaadik sõnas, et ta on väga rõõmus täna saabunud uudise üle. “Riigivisiit näitab kahe maa vahel valitsevaid ja paljudesse valdkondadesse ulatuvad erakordselt viljakad suhteid,” lisas saadik.

Seejuures tõi suursaadik esile tiheda koostöö Euroopa Liidus ning NATOs, mis aitab kaasa laiemate ja tugevamate kontaktide tekkimisele. “Euroopa Liidus on Suurbritannia ja Eesti rajanud tiheda omavahelise koostöö. Samuti on mõlemal aktiivne roll NATOs,” ütles Nigel Haywood.

2006. aastal möödub 15 aastat Eesti taasiseseisvumisest ning diplomaatiliste suhete taaskehtestamisest kahe maa vahel.

Kuid Suurbritannia ja Eesti tugevad suhted on pärit juba Eesti vabariigi esimesest iseseisvusperioodist. Ühendkuningriik mängis võtmerolli Eesti Vabadussõjas, mis toimus 1918-1920. Kuninglik merevägi osales mitmetes Läänemere operatsioonides, kus hukkus kokku 111 Briti sõdurit ja ohvitseri.

Windsorite suguvõsasse kuuluv Tema Majesteet Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II sündis Londonis 21. aprillil 1926 Yorki hertsogi ja hertsoginna esimese lapsena, hertsog tõusis 1936. aastal kuningas George VI nime all troonile.

Elizabeth ristiti viienädalaselt Buckinghami palees Elizabeth Alexandra Mary Windsori nime all.

Troonile asus ta 6. veebruaril 1952 pärast oma isa George’i surma. Tema kroonimine toimus enam kui aasta hiljem 2. juunil 1953. aastal.

Printsess Elizabeth sai oma hariduse kodus. Teise maailmasõja järel asus printsess ennast rohkem avalikkuse ees näitama. Esimese ametliku visiidi välismaale tegi Elizabeth aastal 1947, mil saatis oma vanemaid ja õde ringreisile Lõuna-Aafrikasse.

Elizabeth abiellus Philip Mountbatteniga 20. novembril 1947 Westminster Abbeys. Prints Charles, praegune Walesi prints ja troonipärija, sündis 1948. aastal, printsess Anne, praegune kuninglik printsess, sündis 1950. aastal, Yorki hertsog prints Andrew sündis 1960. aastal ning prints Edward 1964. aastal. Kuninganna ja hertsog Philip tähistasid oma hõbepulmi 1972. aastal Londonis.

2002. aastal tähistas kuninganna oma 50 aastast troonile asumise juubelit.