“Elevandid saavad enda kasutusse senisest palju suurema maa-ala ja nende elamistingimused paranevad tunduvalt,” ütles Tallinna loomaaia haldusabidirektor Ants Värnik linnavalitsuse pressitalituse vahendusel BNS-ile.

Paksunahaliste maja eskiisprojekti järgi ehitatakse emastele elevantidele uued õuealad, kus on kaks basseini. “Elevandipulli tarvis on kavandatud praegusele majale juurdeehitus, mis on varustatud kõigi vajalike tänapäevaste vahenditega ja olemasoleva majaosa rekonstrueerimine peab silmas rohkem emaelevantide vajadusi,” rääkis Tallinna loomaia direktor Mati Kaal.

Kahe uue välisbasseini lähedusse tulevad vaateplatvormid loomaaia külastajaile. “Teiste loomaaedade praktika näitab, et inimestele meeldib vaadata just vees sulistavaid elevante,” sõnas Värnik. Looduses meeldib elevantidele peale veemõnude veel mudas müdistada. Kuid kuna mudaste loomade järelt koristamine on väga tülikas, otsustati mudabasseini mitte teha.

Loomaaed kaalub emaelevantide karja suurendamist. “Loodusteadlaste uuringute järgi peaks emaste elevantide karjas olema vähemalt neli isendit,” rääkis Värnik. Isased elevandid elavad looduses emastest eraldi ja ühe elevandikarja peale on üks isane elevant.

Kultuuriväärtuste ameti kultuuriosakonna juhataja Ene Vohu sõnul valis amet riigihanke korraldajaks TSM Projektijuhtimise OÜ, mis hakkab tegelema ka ehitusjärelevalvega. “Praegu tegeleb loomaaed veel eskiisprojekti läbivaatamise ja täpsustamisega,” ütles Vohu.

Riigihange on kavas välja kuulutada mais või juunis. Tallinn eraldas linnaeelarvest loomaaiale tänavu üheksa miljonit ning riik seitse ja pool miljonit krooni.