Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso kinnitas pressikonverentsil, et algselt 15. septembriks kavandatud kõneluste toimumisaeg sõltub nüüd Vene vägede liikumisest, vahendavad
“Aktuaalset kaamerat”.

ELi erakorralisel tippkohtumisel osalenud Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kinnitasid seda otsust täna Brüsselis, vahendavad BBC News ja YLE Uutiset.

Samuti mõisteti hukka Venemaa otsus tunnustada Gruusia separatistlikke piirkondi Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat iseseisvatena.

Euroopa Liidu välispoliitika juhi Javier Solana teatas ka, et EL on valmis saatma sadu vaatlejaid Gruusiasse, et jälgida, kas Venemaa ELi vahendatud vaherahuleppest kinni peab.

Kuigi sanktsioonidest avalikkuse ees ei räägitud, öeldi kohtumise kokkuvõtteks, et suhted Venemaaga on jõudnud “ristteele” ja hoiatati, et EL jääb toimuva suhtes “valvsaks”.

“Me oleme veendunud, et on Venemaa enda huvides ennast Euroopast mitte isoleerida. Me eeldame, et Venemaa käitub vastutustundlikult ja täidab oma lubadusi,” öeldi kohtumise kokkuvõttes.

Gruusia osas anti tugev toetussignaal, mis sisaldas näiteks toetust riigi uuesti ülesehitamisele, ning vabakaubanduse ja viisatingimuste parandamist. Selleks, et toetada Gruusiat riigi ülesehitamisel, tullakse Sarkozy sõnul samuti veel eraldi kokku.

Sarkozy sõnul jõuti EL liidrite seas üksmeelele. Samas on mitmed analüütikud maininud, et kohtumisel olid vastamisi kaks vastandlikku poolt — riigid, kes soovisid Venemaa suhtes karmimat liini ja need, kes seda vajalikuks ei pidanud.

Sarkozy teatas ka, et 8. septembril külastab ta selles küsimuses uuesti ka Moskvat.

“On selge, et selliste sündmuste taustal ei saa me jätkata, nagu midagi poleks juhtunud,” ütles Barroso.