“Kõik on sujunud tõrgeteta,” kinnitas pühapäeva pärastlõunal BNS-ile piirivalveameti pressiesindaja Urmo Kohv. Ta lisas, et seoses piiriületuskorra muutumisega ei ole mingeid suuremaid vahejuhtumeid olnud.

Pühapäeval sadamas käinud Iltalehti korrespondent rääkis BNS-ile, et soomlased olid ostnud tavapärasest suuremad kogused alkoholi. “Igal teisel oli ostukäru, mis oli laotud täis õllekaste, veini, siidrit ja viina,” rääkis ta.

Maksu- ja tolliamet teatas pühapäeval, et ühendas tollideklaratsioonide töötlemise, kaupade klassifitseerimise, transiidi teenindamise, käibemaksu- ja aktsiisiregistreid ühendavad 13 infosüsteemi Euroopa Liidu omadega edukalt ning juba sel nädalavahetusel oli Eesti tollis võimalik teostada kõiki Euroopa Liidu ja kolmandate riikide vahelise kaubavahetuse tolliprotseduure.

Narvas vormistati 1. mai varahommikul kella kahe paiku toimunud süsteemide ühendamise järgse kuue tunni jooksul 80 Venemaalt saabunud kaupade vormistust ja sama tempo kestis terve laupäeva.

Tollideklaratsioonide vormistamise süsteemis ASYCUDA tehti esimene Euroopa Liidu tolliõigusele tuginev tollideklaratsioon Eestis kell 2.30 Venemaa ja Euroopa Liidu vahelises piiritollipunktis Luhamaal.

Eesti-Läti piiril Iklas oli tollitöötajate koormus oli vastu 1. maid ülisuur, kuna lõpetada tuli enne südaööd liikmesriikides alustatud transiitveod. Hommikuks olid siiski ka Iklas järjekorrad kadunud.

Transiidisüsteemis NCTS ja kaupade vabasse ringlusesse lubamisel esines esimestel töötundidel väikeseid raskusi, kuid pisivead parandati ning ka nende tolliprotseduuride vormistamine toimis Eestis alates pühapäevast hästi.

Eestipoolne piiritollivormistus ja transiidivormistus ei peatunud peale 1. maid hetkekski. Infosüsteemide häirete korral teostati tollivormistust paberkandjal.

Maksu- ja tolliamet juhib siiski kaubavedajate tähelepanu asjaolule, et Euroopa Liidu õiguskeskkonna ja infosüsteemide rakendamine reaalsesse tegevusse on uued nii klientide kui tolliametnike jaoks. Probleemide ja küsimuste tekkimisel on jätkuvalt avatud tolli infotelefonid ning tollipunktides saab alati tolliprotseduure puudutavat infot tolliametnikelt.

Täiendavat infot tollivormistuse, kaupade käibemaksuga maksustamise ja aktsiisilaopidajate kohta leiavad kliendid maksu- ja tolliameti uuelt veebilehelt.

Venemaa sulges laupäeval Läti piiril piiripunkti Ljamonõ-Aizgarsi, teavitades Läti piirivalvureid sellest alles sulgemispäeval. Läti piirivalveülem Gunars Dabolinš ütles pühapäeval BNS-ile, et Vene piirivolinik vabandas Läti ees juhtunu pärast.