EL-i täitevorgan esitab tuleval kolmapäeval viimase eduraporti kümne liituva riigi kohta ning võib isegi nii hilisel etapil teoreetiliselt soovitada ühe või teise kandidaadi väljajätmist.

Euroopa Komisjoni anonüümseks jäänud ametnik ütles Reutersile, et kõigile kümnele riigile antakse roheline tee ühinemiseks EL-iga tuleva aasta 1. mail, kuid nad saavad kirja, milles nõutakse viivitamatuid ja otsustavaid samme reageerimaks tõsistele muredele kokku 39 valdkonnas.

“Me saadame kirja igale riigile,” ütles ametnik, lisades, et Poola, suurim uus liige peaaegu 40 miljoni elanikuga, on tõsiseim probleem.

Kõigil kümnel peatsel uuel liikmel on puudu üldisest haldussuutlikkusest EL-i 80.000-leheküljelise määrustekogu elluviimisel.

Ametnik märkis, et ükski tõstatud küsimus ei ole nii tõsine selleks, et ühenduse praegused liikmed peaksid muret tundma või laienemisprotsess oleks ohus. Tuleva aasta maini on veel küllalt aega probleemsete küsimuste lahendamiseks, lisas ta.

“Kui neid lahendusi ei leita enne laienemist, on pigem liituvad riigid, mitte aga EL need, kes seisavad probleemidega silmitsi. Nemad kannavad karistuse,” märkis allikas.

Tõstatatud muredest hoolimata kavatseb Euroopa Komisjon märkida iga riigi kohta esitatava raportiga kaasnevas strateegiadokumendis, et seekordne laienemine on paremini ette valmistatud kui kunagi varem EL-i ajaloos.

Pärast raportite esitamist ei ole EL-il enam võimalust ühenduse laienemist blokeerida. Rohkem raporteid ei tule,” ütles üks EL-i diplomaat.

Kümne riigi vastuvõtmisega on EL-is 24 liiget, ühenduse elanikkond kasvab 375 miljonilt 450 miljonini.