Teisipäeval mõistis kohus korruptsioonis süüdi tööturuameti informaatikaosakonna endise direktori ja hilisema nõuniku Ülo-Karla Kase ja määras talle kaks aastat tingimisi karistust kolmeaastase katseajaga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaitsepolitsei süüdistuse kohaselt osales Kask Phare 2000 projekti “Toetus tööturuteenuste tasakaalustatud arengule” raames korraldatud rahvusvahelise hankekonkursi hindamiskomisjoni töös.

Komisjoni ülesanne oli leida tööturuameti iseteenindussüsteemi (SelveIS) tehniline teostaja. Kolme miljoni kroonise konkursi võitnud Eesti Ühispanga konsortsiumi kuulus ka OÜ Trillian, mille omanik on Kase poeg Üllar Kask.

Rahandusministeeriumi ja Euroopa pettustevastase ameti (OLAF) vahel sõlmitud koostööleppe alusel tuleb euroliidu finantshuvide rikkumisest teada anda OLAF-ile, kes siis otsustab edasised sammud.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna nõuniku Annika Loigu sõnul otsustab komisjon lähikuudel, kas Euroopa Liit rakendab tagasimaksenõuet või mitte. Konkursi maht oli 200.000 eurot (üle 3,1 miljoni krooni). Tegemist on esimese korraga, kui arutluse all on Eestiga seotud juhtum.

Euroopa Komisjoni delegatsioon Eestis hakkab omakorda juhtumit uurima ja ei kommenteerinud teisipäeval riigile võimalikku kahjunõude esitamist.

Euroopa Liidu abiprogrammide hangete korraldamisel peab järgima PRAG-i (Phare, Ispa ja Sapardi lepingu protseduuride juhend) nõudeid. See kohustab hindamiskomisjoni liiget teatama kohe võimalikust huvide konfliktist ja taandama end hindamisprotsessist.

Süüdistuse järgi kirjutas Ülo-Karla Kask kahel korral alla sõltumatuse ja konfidentsiaalsuse avaldusele, et ta on sõltumatu kõigi hindamistulemustest kasusaajate suhtes.

“Kirjutasin alla ingliskeelsele dokumendile, millest ma täpselt aru ei saanud,” ütles Kask kohtus.

Kohus mõistis Ülo-Karla Kase süüdi ka tööturuameti kodulehe ning Sybase baastarkvara tarne- ja hoolduslepingu sõlmimise korraldamises poja firmale OÜ Trillian kokku 1,5 miljoni krooni ulatuses.