Bağış andis ülevaate Türgis läbiviidavatest reformidest, märkides muuhulgas, et naiste võrdõiguslikkuse tagamiseks on Türgi parlamendis loodud soolise võrdõiguslikkuse komisjon, teatas riigikogu pressitalitus.

Riigikogu EL asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas kinnitas, et Eesti toetab Türgi püüdlusi Euroopa Liiduga ühineda ja Euroopa Liiduga viisavabadust saada.

„Eesti toetab ELi laienemist, kuna see suurendab kogu Euroopa julgeolekut ja heaolu. ELi laienemine parandab Euroopa Liidu konkurentsivõimet ja poliitilist mõju kogu maailmas. Kuid nagu iga kandidaatriik, peab ka Türgi liitumise edenemiseks tegema omapoolseid ettevalmistusi ja reforme,“ ütles Taavi Rõivas tänasel kohtumisel.

Rõivase sõnul tuleks suuremat tähelepanu pöörata ärisuhete edendamisele. „Türgi on üks suurema majanduskasvuga riike ja samas on Eesti Euroopa Liidu riigina atraktiivne turg, et tuua siia Türgi investeeringuid. Kindlasti arendaks kahepoolseid majandus- ja kultuurisuhteid otselennu liini avamine Eesti ja Türgi vahel ning Türgi kodanike suurem liikumisvabadus,“ märkis Rõivas.

Bağış kinnitas Türgi poolset huvi lennuliini avamiseks ja kahepoolsete ärisuhete edendamisele, rõhutades samas vajadust lahendada Türgi viisaprobleem, osutades, et Türgi on ainus EL kandidaatriik, mille kodanikud peavad taotlema Schengeni ruumi sisenemiseks viisat.

Tänasel kohtumisel osalesid lisaks Rõivasele EL asjade komisjoni aseesimees Marianne Mikko, komisjoni liige Jevgeni Ossinovski ning Eesti-Türgi parlamendirühma esimees Kadri Simson, aseesimees Sven Sester ning rühma liikmed Olga Sõtnik ja Maret Maripuu.