Ekspertnõukogu leiab, et loodusmuuseumi tootajate märgukirjas esitatud informatsioon direktori konkursi läbiviimise kohta on murettekitav ning viitab keskkonnaministeeriumi hoolimatusele heade tavade järgimisel.

Ainuüksi erialakaugetest ametnikest moodustatud valimiskomisjoni on nende hinnangul raske lugeda pädevaks.

“Meie jaoks on arusaamatu, miks ei peetud keskmuuseumi juhi valimisel võimalikuks kaasata muuseuminõukogu liikmeid ega ühtki erialase akadeemilise taustaga spetsialisti,” kirjutas teaduskollektsioonide ekspertnõukogu esimees, akadeemik Dimitri Kaljo ministeeriumile ja loodusmuuseumile saadetud kirjas. “Tahes-tahtmata kerkib üles küsimus, kas asjatundmatust või kallutatud otsustusprotsessist.”

Ministeeriumi vaade on ühekülgne

Ekspertnõukogu leiab, et ministeeriumi vaade riikliku loodusmuuseumi rollile on olnud ühekülgne, piirdudes eeskätt loodushariduse ja külastajatele suunatud tegevustega.

“Need suunad on küll olulised, kuid nende arendamine ja laiendamine ei tohiks toimuda muuseumi ülejäänud funktsioonide arvelt,” leiab nõukogu.

Keskkonnaministrile ja loodumuuseumile saadetud kirjas märgitakse, et mitmed ekspertnõukogu liikmed pidasid vajalikuks tõstatada küsimus loodusmuuseumi teadusväärtusega kollektsioonide üleandmisest mõnele teisele botaanika, geoloogia, mükoloogia ja zooloogia rahvuskollektsiooni osasid haldavaile asutustele. Viimasega peab paratamatult kaasnema ka muuseumi funktsioonide ja staatuse revideerimine.

Ühtlasi teeb akadeemik Kaljo ettepaneku kutsuda ellu loodusmuuseumi (teadus)nõukogu, kuhu kuuluksid peale keskkonnaministeeriumi ja muuseumi enda esindajate, ka asjatundjad kultuuriministeeriumist ja ülikoolidest. Selline nõukogu on tema hinnangul vajalik muuseumi edaspidise arengu tasakaalustatud suunamiseks ning Eesti sisese ja rahvusvahelise koostöö tõhustamiseks.

Loodusmuuseumi töötajad saatsid möödunud nädalal avaliku märgukirja, milles pöörasid tähelepanu muuseumi direktori valimisela ja avaldasid kahtlust valitud kandidaadi Heidi Vilu sobivuses ametisse.