"Võttes aluseks rahandusministeeriumi eelmisel nädalal avaldatud majanduskasvu ja eelarvelaekumiste prognoosi, siis tundub sotsiaalministri pakutud palgakasv tagasihoidlik. Haigekassa tulude kasvu prognoos, minu arvutuste järgi ca 6-7 protsenti aastas järgmise nelja aasta jooksul, kui tugineda rahandusministeeriumi prognoosidele, võimaldaks tervishoiutöötajatele ka suuremat palgakasvu pakkuda," kirjutab Võrk oma blogis.

Eksperdi sõnul on lõhe tervishoiutöötajate esindusühingute soovide ja ministri pakutu vahel küll üüratu, ent samas järjekordsete palgaläbirääkimiste algfaasis on loomulik, et mõlemad pooled panevad paika piirid, mille osas saaks hiljem mõistlikult järele anda.

Arstide Liit ja Tervishoiutöötajate Kutseliit ähvardasid sotsiaalministrit tervishoiutöötajate streigiga ja välismaale minemisega, kui arstid ei saa 2013. aastal palgatõusu 20 protsenti ja õed ning hooldajad üle 40 protsenti. Õdede Liit toetab ligi 30 protsendi palgatõusu nõudega, ehkki streigiähvardusega veel ootab.

Sotsiaalminister lubas vastusena palgatõusuks vaid kümnendiku kolme aasta jooksul, mis tähendaks pisut üle 3 protsenti palgatõusu igal aastal.