"Tegemist on militaarse seadeldisega, mida kasutatakse pealtkuulamiseks," selgitas Andres Taklaja ning lisas, et sellega saab pealt kuulata nii GSM sagedusi kui ka kõiki teisi raadiolainete teel levivaid seadeldisi. Seega on antud seadeldisega võimalik pealt kuulata mobiiltelefone ning ka militaarseid sidevahendeid.

Ekspert seletas, et Valerija puhul on tegemist teisaldatava luureaseadmega, mida saab vajadusel hõlpsasti transportida. "Kui siinpool piiri läheb asi raadiokiirguste mõttes intensiivsemaks, siis on võimalik seda lisainfoks teatud kohtadesse transportida," rääkis Taklaja. "Need peaks olema üpris võimekad seadmed ja üldiselt salvestavad enam-vähem kõik signaalid, mis kätte saavad ja siis on hiljem rahulikus olukorras võimalik neid signaale analüüsida," lisas ekspert.

Mehe sõnul on raske öelda, kuivõrd kerge või raske nende luureseadeldiste vastu võidelda on, ent seadeldise konstruktsiooni järgi tundus eksperdile, et vähemalt kõikide raadiosignaalide asukohta Eestis peaks seadmega saama tuvastada igal juhul.

"Näiteks taktikalisi signaale lahti muukida kohe neil ei õnnestu, ent hiljem saab suure tõenäosusega salvestatud kujul seda infot töödelda ja aru saada, millest juttu oli," selgitas Taklaja ning lisas, et Valerija salvestusvõimekus on äärmiselt suur.

Kaitseministeerium on seadmest teadlik

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul on asjassepuutuvad Eesti julgeolekuasutused operatiivselt kursis meie piiride läheduses toimuvaga ning jälgivad seda tähelepanelikult.

"Samuti ollakse kursis sellega, et Balti riikide suurima maaväeõppuse "Kevadtorm" vastu tuntakse kõrgendatud huvi, mille vastu on meie kaitseväel adekvaatsed vastumeetmed," teatas Kuimet.

Narva kindluse vastas, Ivangorodi linnuse külje alla on Venemaa poolel üles pandud luurejaam Valerija. Venekeelsetelt sõjatehnika saitidelt lähtub, et pikliku antenni kujuga Valerija võimaldab jälgida õhusõidukeid ja muid sõiduvahendeid nende pardaelektroonika kiiratava elektromagnetkiirguse põhjal.

Seadme signaali ulatus sõltub tema pikkusest, ent venekeelsete sõjasaitide kohaselt saab Valerijaga jälgida raadioseadmeid sadade kilomeetrite ulatuses ning seadme raadiusesse jääb seega ilmselt ka Sirgala asum, kus muuhulgas käib Eesti kaitsevägi tihti oma ajateenijaid ning missioonisõdureid treenimas.

Vene saitidelt lähtuvalt asub aga Ivangorodi linnuse juures seadme läheduses Vene armee sõjaväeosa number 32229, mis seal teeninud ühe ajateenija väitel on Venemaa sõjaväeluure keskasutuse GRU eriteenistuse OSNAZi üksus. OSNAZi ülesandeks ongi raadio-ning raadiotehniline luure.