Skandaalne lehekülg WikiLeaks avaldas informatsiooni sellest, et Ameerika Ühendriikide saatkond Tallinnas saatis 2007. aasta kevadel kodumaale ettekande, kus oli mainitud, et ei ole tõendeid, nagu oleks aprillisündmustele (pronksiöö) järgnenud küberrünak olnud läbi viidud Venemaalt. Lisaks sellele hindas USA saatkond Eesti suhtumist võimalikku ohtu Venemaalt kui "kergelt paranoilist."

"Need hirmud olid, on ja kestavad veel mõnda aega, sest kümned Nõukogude Liidus oldud aastad lõid geenides sellise mustri, mis hakkab kohe tööle. Veelgi enam, eriti just sellistes väikestes riikides nagu Baltimaad ja Kesk-Euroopa riigid, kommenteeris Juškin," neid hirme Vene Delfile.

Rääkides Eestist arvab ekspert, et Venemaa valitsejad teavad Eesti juhtkonna meelsust. Ta on veendunud, et hoolimata sellest meelsusest parandab Venemaa lähima aasta jooksul suhteid Eesti ja Poolaga.

"See pole sellepärast, et Venemaa järsku ärkas ja otsustas: tuleb neid suhteid korraldada. See toimub selle pärast, et pärast Lissaboni lepingu sõlmimist langetatakse Euroopa Liidus välis- ja julgeolekupoliitilisi otsuseid konsensuslikult.
Ja seepärast on Venemaa sunnitud nüüd kahe väga raske partneriga Euroopas, Eesti ja Poolaga, korraldama suhteid," selgitas Juškin.

Venemaad sunnivad tema kinnitusel Euroopa Liidu poole pöörduma eelkõige sisemised probleemid majanduses ja tehnoloogia valdkonnas.

"Aga lahendamaks oma probleeme, on väga vajalik, et Eesti ja Poola hääletaksid konsensuslikult kõigi ülejäänud Euroopa Liidu liikmesriikidega Vene Föderatsiooni jaoks olulistes välispoliitilistes küsimustes," märkis rahvusvaheliste suhete spetsialist.

Sellepärast toodi avalikkuse ette ka peaaegu täielikult Katõnis toimunu - viimane tõsine küsimus, mis lõplikult korraldab suhted Poolaga.

"Ja mina arvan, et et järgmisel aastal saavad korda suhted Eestiga, allkirjastatakse piirileping. Nüüd, nagu teada on, hakkab Moskvas tööle Vene ja Baltimaade ajaloolaste komisjon," loodab Juškin. "Ja on täiesti võimalik, et Venemaa ametlik arvamus 1940-ndatel aastatel toimunud sündmustest muutub nõustuvamaks ja arvan, et Balti riikide poolt hästi vastu võetavaks. Igal juhul ma loodan niimoodi."

Sellega teeb Venemaa ebamugavatest partneritest Poolast ja Eestist täiesti normaalsed partnerid Euroopas ja lahendab enda jaoks väga tähtsa probleemi. "Mitte keegi ei või täielikult reguleerida suhteid Venemaaga, ainult Venemaa ise oma reliikviate ja võimaluste toel võib reguleerida neid suhteid viie minutiga. Mida ta praegu ka teeb," selgitas Juškin.