Soomes käib mitu kohtuasja libaarstide üle, kes Venemaalt ostetud võltsitud dokumentidega töötasid lahe taga aastaid, ka Eestisse on tikkunud mitmeid võltsmeditsiinitöötajaid, vahendab ERRi uudisteportaal.

Soomes ootab kohtuotsust libaarsti Esa Laihot kahtlustatakse kolme patsiendi surma põhjustamises, võltsitud arstipaberid ostis Laiho väidevalt 10 000 dollari eest vahendaja abiga Venemaalt. Akadeemiliste diplomite autentsust kontrolliv Eesti ENIC/NARIC keskuse juhataja Gunnar Vaht ütles, et tsellise juhtumi esinemine võimalik ka Eestis, kui välisriigis väljastatud dokumenti hoolikalt ei kontrollita.

"Aktuaalse kaamera" eesti ja vene toimetuse töötajad tegid eksperimendi ja helistasid internetis võltsdiplomeid pakkuvatele veebilehtedele. Selgus, et anestesioloogi dokument läheks maksma 23 000 rubla - seega saab narkoosiarstiks ühe telefonikõne ja vähem kui 470 euro eest.

Terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe sõnul on kõik võltsmeedikud ameti poole pöördunud sooviga saada Eestis tervishoiutöötajana registrisse, kuid eelnevalt on nad pidanud läbima ENIC/NARIC-u poolse kontrolli.