Kohtuekspertiisi instituudi (EKEI) direktor Üllar Lanno juhtis sotsiaalminister Hanno Pevkurile ja rahandusministeeriumile saadetud kirjas tähelepanu tõsiasjale, et kohtuarstid puutuvad oma igapäevatöös sageli kokku joovet tekitavatest vedelikest tingitud mürgistustega, kirjutasid ERRi uudised.

Tuginedes kohtuarstide kogemusele, märgib Lanno, et kui valitsus viib ellu plaani maksustada alkoholi sisaldavad parfümeeriatooted aktsiisimaksuga, siis odavate odekolonnide manustamine joobe saavutamiseks tõenäoliselt langeb. Kuna aga hinnalt kallimad parfümeeriatooted on eluheidikutele kättesaamatud, asendatakse need Lanno sõnul teiste  alkoholi sisaldavate vedelikega, näiteks väga toksilise süütevedeliku või klaasipesuvedelikuga.

"Arvestades eeltoodut, võib aktsiisimaksu tõstmisega kaasneda suur mürgistuselaine surrogaatidest (näiteks metanool, etüleenglükool, isopropanool), mis põhjustavad püsivaid tervisekahjustusi (näiteks nägemisekaotus, neeru- ja maksapuudulikkus) või isegi surma," rõhutas Lanno.