"Eesti poliitikas on see tavaks, et esimeheks kandideerib vaid üks
inimene. Kaks või enam kandidaati on tavaliselt vaid siis, kui erakond
on kriisis," kommenteeris kommunikatsiooniekspert Agu Uudelepp Delfile Ansipi kandideerimist Reformierakonna esimeheks.

"Reformierakonnas praegu aga kriisi pole. 1999. aastast peale võimul, suurem osa ajast peaministrierakond, reiting juba pikalt kõige kõrgem. Järelikult probleeme ei nähta, paleepööret ei vajata ning
seekordne esimehe valimine lähtub Eesti üldisest poliitloogikast."

Politoloog Rein Toomla ütles, et Ansipi kandideerimine kuulub taoliste probleemide hulka, kus on võimalik anda täiesti risti vastupidiseid hinnanguid.

"Kiitvalt mõistev hinnang kõlaks selliselt – iga erakond sooviks olla maksimaalselt ühtne, lõppude lõpuks ongi erakonna näol tegemist mõttekaaslastega koguga, kus vähemasti suurtel erimeelsustel ei tohikski olla kohta. Selle ühtsuse üheks väljenduseks on tunnustatud liidri olemasolu," selgitas Toomla Delfile.

Erakonnakaaslased ei soovi Ansipile kinnast heita

Ansip kuulub Toomla sõnul selliste liidrite hulka, kes on tunnustatud mitmel tasandil – lisaks erakonna juhi staatusele on ta valitsuse juht, mis tähendab tunnust ka koalitsioonipartnerite poolt, ning ka valijaskonna hulgas on populaarsus märkimisväärselt kõrge. "Seda silmas pidades on raske leida erakonna seest kedagi, kes suudaks tõsiselt Ansipile kinda heita. Kindlasti võib keegi ennast konkureerivaks kandidaadiks üles seada, kuid praeguses seisus tähendab see kindlat kaotust."


"Laitvalt hukkamõistev hinnang oleks selline – ainult üks kandidaat erakonna esimehe kohale on eriti kummaline just liberaalse erakonna puhul," jätkas Toomla. "Teatavasti on sellise erakonna arusaamade alustalaks elu edasiviiv konkurents, mis peab toimima igas valdkonnas. Konkurentsi puudumise selgituseks võib olla ainult erakonnas valitsev rahulolu saavutatud seisundiga – ollakse valitsuses, valijaskonna toetus on märkimisväärne, erakonnas number kahe positsioonil – või ka allpool - olevad poliitikud on rahul oma staatusega, lasevad Ansipil rabada ning on täiesti nõus sellega, mida erakonna juht välja pakub."

"Kuid sellise rahulolu taustal võib hakata kaduma kaugem siht ning soov selle sihi saavutamiseks midagi teha – miks rabeleda, kui kõik läheb niigi hästi," lisas politoloog.

Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk ütles Delfile, et erakonna esimehe kohale kandideerib tõepoolest ainsana Andrus Ansip. "See näitab seda, et Eesti majanduskriisist välja toonud valitsust juhtinud peaminister on Reformierakonnas väga hinnatud ja tema jätkamist erakonna esimehena peetakse Eestile vajalikuks."