Kirjas kritiseeritakse Venemaa käitumist ning tehakse ettepanekud Euroopa ühtse poliitika kujundamiseks Venemaa suhtes.

Muuhulgas mainitakse pöördumises, et Läänemere alla kavandatud gaasijuhe pole mitte lahendus tekkinud probleemidele, vaid uus probleem, teatas Delfile Isamaliidu pressiesindaja.

Eesti ekspeaminister Mart Laar ütles, et pöördumise idee sai alguse Ukraina-Vene gaasitüli ajal, mis praegu jätkub Moldaavia-Vene gaasitülina.

„Näiliselt turumajanduslikele argumentidele rõhudes asus Venemaa survestama läände orienteeruvaid naaberriike, mille selgeks märgiks on, et Euroopa viimasele diktatuurile Valgevenele ning Venemaast sõltuvale Trans-Dnestria nukuvalitsusele jäeti gaasihinnad endisele tasemele,” ütles Laar.

„Koos mõne abilisega sai koostatud tekst, mille otsustasin saata mõnele ametivennale. Nemad tegid omakorda teksti väiksemaid parandusi ning nii ta valmis,” ütles Laar.

„Venemaa usaldusväärsus energia tarnijana on igal juhul sattunud küsimärgi alla, mistõttu on viimane aeg asuda otsima alternatiivseid lahendusi.”

Teatele on alla kirjutanud lisaks Laarile endine Leedu peaminister ja president Vytautas Landsbergis, endine Läti peaminister Guntars Krasts ja endine Poole peaminister Jerzy Buzek.