"Valitsusliidu aluspõhimõtetes on lause, et (valitsuse) peamine väljakutse on rahvastikuprobleemide lahendamine. Hiljuti sai kuulda, et rikkad eestlased on asunud välismaiste naiste emakaid üürides endale lapsi ostma. Kas valitsusliidu lähtepõhimõtete alusel, mis on igati õilis, peaksid ka teised eestlased võtma õppust ja asuma kasutama kommertsiaalset surrogaatemadust?" küsis hiljuti Keskerakonnast EKREsse suundunud Ernits peaministrilt.

"Lugupeetud Peeter Ernits, tore on siin teiega debateerida ja… See on õige põhimõte, see rahvastikuaspekt, eesti rahvaarv ei saa väheneda.

Te olete ka ise alla kirjutanud sellele heale dokumendile, niiet mul on hea meel, et te saate oma uues poliitilises perekonnas rahvastikuteemat hoida üleval," alustas Ratas oma vastust Ernitsale.

"Kui rääkida sellest teemast, ma saan aru, mis on ajendatud teie sotsiaalmeedias käsitletule. Minu meelest on täiesti kohatu kui ühel hetkel räägitakse ühiskonnas peade lendamisest ja teisel hetkel räägitakse kellegi üles poomisest. See debatt on toonud selle väljendi kaasa. See on täiesti kohatu," tõi Ratas välja Ernitsa sotsiaalmeedia postituse kommentaariumis toimuva sõimu.

"See, mis te küsite sisuliselt, on väga tundlik küsimus, kus me peame igal juhul suutma pidada tasakaalukat, argumenteeritud ja ma ütleks ka austavat debatti ühiskonnas. Ma ei arva, et see peaks olema poliitkampaania küsimus, vastupidi see ei tohi olla ja ei saa olla poliitkampaania küsimus.

Ratase sõnul on asendusemadus kindlasti pereelu ja meditsiini puudutav küsimus, lisaks ka eetiline ja õiguslik küsimus.

Ernits tänas Ratast toetuse ja kaitse eest tema tütrele, keda lubati kommentaariumis üles puua. "Küsimus on selles: kommertsiaalne surrogaatemadus. Eestis on igasugune surrogaatlus keelatud. Kindlasti teatud naised vajavad seda meditsiinilistel põhjustel. Minu küsimus oli kas Eesti võiks California järgi käituda ja kommertsiaalse surrogaatluse lubada?"

Ratas kordas oma vastuses eelnevalt väljaöeldut. "Ma vastasin sellele. Kui me räägime rahvastiku juurdekasvust, et perekond soovib last või lapsi ja me teame täna seda, et ligemale 20 protsendil Eesti peredel on ühel, teisel või kolmandal põhjusel probleeme laste saamisega. Ainukene võimalus on neid debatte pidada poliitkampaaniast väljaspool, pidada austavalt tasakaalukalt ja ka argumenteeritult. Ma arvan, et öelda siin riigikogu valitsuse tooli pealt välja, et teeme nii või naa, omamata põhjalikke debatte, see on lahmimine ja ei ole õige."

Sellele reageeris aga EKRElane Henn Põlluaas. "Kas peate eetiliseks seda, et ema müüb oma lapse maha, täiesti võhivõõrastele, raha eest. Tegemist on inimkaubandusega. Lapselt ei ole keegi küsinud seda, kas tema tahaks tulevikus kasvada üles võõras perekonnas, eriti homoperekonnas. Kas see on tõesti eetiline?" küsis Põlluaas emotsionaalsel toonil.

Ratas jäi oma vastusele kindlaks: "Kui need debatid on olnud, on olnud diskussioonid mitte müümise osas, vaid selle osas kas ta (surrogaatemadus) ei võiks olla altruistlik."