1. Mart Helme Kilingi-Nõmmel (Eesti Ekspressi andmetel). "Sotsiaalmaksu tuleb langetada ja inimestele seada sisse vabatahtlik või sunniviisiline tervisekindlustus!"

Tegelikult: Sotsiaalmaks koosneb kahest osast, millest üks läheb pensionite ja teine haigekassa rahastamiseks. Sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa ongi seega seesama tervisekindlustus, mille sisseseadmise vajadusest ta räägib.

2. Mart Helme Kilingi-Nõmmel. "Peipsi järvest võiks ehitada kanali Soome lahte ja rajada sinna hüdrojaama."

Tegelikult: Peipsi järve ühendab Soome lahega Narva jõgi. Ka hüdroelektrijaam on seal juba olemas.

3. Mart Helme rääkis Tõstamaal (Lääne Elu andmetel), et oleme Euroopa Liidule ära andnud 1,3 miljardit eurot.

Tegelikult: See on laenugarantii, mitte Eestist Euroopasse läinud raha.

4. Lääne Elu ülevaade Jaak Madisoni ühest väitest. Siis läheb Varblas jutt 2,8 miljonile eurole, mille Eesti kannab üle Türgiga sõlmitud lepingu fondi. Märtsis sõlmis Euroopa Liit Türgiga kokkuleppe, et Türgi takistab Kreeka-suunalist inimkaubandust. Vastutasuks annab EL Türgile esmalt kolm miljardit ja siis veel kolm. Eesti panus sellesse on 2,8 miljonit.
Madison räägib, et valitsus püüdis seda rahaülekannet rahva eest varjata. Rahandusminister varjas seda isegi riigikogu liikmete eest. Madison sai asjast teada kogemata rahandusministeeriumi nooremalt ametnikult.
Miks ta nii räägib, jäi arusaamatuks, sest ta ise on riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimees. Tema töö on olla selliste asjadega kursis, ja komisjon on rahaeralduse heaks kiitnud. Ta ei ütle, kas hääletas komisjonis rahaeralduse poolt või vastu.

5. Martin Helme rääkis Varblas (allikas Lääne Elu), et Eesti annab igas kuus migrandile 2000 eurot.

See pole tõsi, tegelikud pagulaste sotsiaaltoetused on sama suured mis eestlastel, rohkem kulub mõnede Eestis kohanemiseks mõeldud kulutuste peale, nagu eluase ja tõlkimisteenus. Keegi ei maksa põgenikele 2000 eurot kätte.

6. Martin Helme Varblas (allikas Lääne Elu). "Kui Eesti 100 suuremat ettevõtet, mis muide on kõik väliskapitali omanduses, maksaks tulumaksu, siis laekuks aastas 300–350 miljonit eurot."

Siin on ühes lauses kaks viga. Kõigepealt pole 100 Eesti suurimat ettevõtet välismaalaste omad. Näiteks Eesti Energia kuulub maksumaksjale ja Tallink peamiselt Eesti ettevõtjatele. Ka ettevõtte tulumaksust laekuv tulu on Eestis suur. Eelmisel aastal laekus juriidilise isiku tulumaksu Eestis 424 miljonit eurot. Swedbank üksi maksis eelmisel aastal üle 100 miljoni euro tulumaksu.

7. Mart Helme Tõstamaal (allikas Lääne Elu). "Meie pingutuse vili on see, et piirileping Venemaaga ei ole ratifitseeritud."

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser selgitas, et tegelikult pole piirilepingu venimisel ERKE vastuseisuga suurt mingit pistmist. Riigikogu on piirilepingu esimesel lugemisel heaks kiitnud, teise lugemisega ei taha Eesti pool edasi minna aga seetõttu, et Vene riigiduumas pole isegi välisasjade komisjon seda heaks kiitnud, meie eelistaksime aga paralleelset edasiliikumist. Mikser oli üsna kindel, et kui tuleb piirilepingu teise lugemise aeg, on ka EKRE vastuseisust hoolimata vajalikud 68 häält olemas. Piirilepingu sõlmimist toetavad kõik koalitsioonierakonnad ja Keskerakond, kuigi mõni koalitsioonierakondade saadik võib ka selle vastu olla.

8. Jaak Madison kaebas (allikas Eesti Ekspress), et Eesti võttis põgenikena vastu viieliikmelise perekonna Iraagist, kus sõda ei käi.

Tegelikult: Iraagis käib verine kodusõda, oluline osa riigist on Islamiriigi terroristide käes. Valitsusväed on alustamas vastupealetungi, sel aastal võib toimuda rünnak Islamiriigi kontrolli all oleva miljonilinn Mosuli tagasi vallutamiseks.

Lihtsalt põnevaid EKRE meeste mõtteid Eesti Ekspressist

1. "Eestit läbiv transiit tuleb maksustada!"

Kommentaar: Kas info Eesti transiidiäri raskuste ja Eesti Raudtee kahjumisse langemise kohta on ikka EKRE kontorisse jõudnud?

2. "Miks müüakse lemmikloomapoodides Hollandi heina ja Saksa saepuru? Seda võiks toota Eestis."

3. Eesti on nagu vammi täis maja. "Pistad põlema ja hakkad uut ehitama," ütles Mart Helme.

4. Martin Helme: "Kallas ja Kaljurand esindavad maailmavaadet, mis on padueuroopameelne ja pugejalik. Jälgilt pugejalik."