„On kahetsusväärne, et meie erakonna noor poliitik Jaak Madison avaldas oma isiklikus blogis 2010. aastal fašismi ja inimsusevastaste kuritegude kohta arvamust, mille sõnastus ärritab paljusid inimesi Euroopa kultuuriruumis,“ teatas Helme.

„Me ei jaga tema toonaseid seisukohti ega leia neile õigustusi, küll aga loodame, et tollal 20-aastasele noorele inimesele, kes ei olnud tegev ei poliitikas ega meie erakonnas, antakse see juhtum andeks, sest Madison on ennast erakonnas näidanud igati tasakaaluka, õppimisvõimelise ja tööka inimesena, ega ole erakonnas olles sarnaseid seisukohti väljendanud. Erakonna ametlikud seisukohad on kirjas meie programmis ja põhikirjas ja need dokumendid on vabadust ja vastutust rõhutavad alusdokumendid,“ selgitas Mart Helme.

„Oleme Jaak Madissoniga sellel teemal põhjalikult rääkinud, ta mõistab ka ise oma toonase blogipostituse kohatust ja loomulikult kahetseb seda.“

Veel eile ütles EKRE juhatuse liige Martin Helme, et nende erakonnale soovitakse külge kleepida natsisimisilti ning oma blogipostitusega palju poleemikat tekitanud Jaak Madison nende erakonna wunderkind ehk imelaps.

"Noor inimene arutles poliitika ja majanduse üle kahe maailmasõja vahel ja ei võtnud vasakpoolsete dogmaatilist hoiakut, et kõik on absoluutselt vale, mis tol ajal tehti, vaid arutles, et seal oli ka seda-teist, mis tehti õigesti või mis andis tulemust. Inimene, kes tol ajal veel poliitikas ei olnud, loomulikult ei jälginud oma sõnakasutust ja ei järginud poliitkorrektsust sellisel moel, et tänasel päeval ei saaks sealt midagi välja otsida kui väga urgitseda tahta," selgitas Helme.

Tänases Eesti Päevalehele antud intervjuus teatab aga Madison muuhulgas, et tema postitus oli iroonia.

"„Mängud” on lihtsalt see räige massimõrv. Aga arvud: Nürnbergi protsessil räägiti poolteisest miljonist hukkunust, siis 13 miljonist, praegu on ajalooraamatutes 26 miljonit. Kuna arvud erinevad kolossaalselt, siis puudub kindlus, et määrata täpset arvu, kui palju inimesi hukati. Ma arvan, et iga konstruktiivselt mõtlev inimene peab arutlema eri tahkude üle, ei saa ühtegi valitsemisviisi võtta kui 100% halba," rääkis Madison.

"1933. aastal oli Saksamaal seitse miljonit töötut. Ühe aastaga loodi kolm miljonit töökohta, järgmise aastaga veel kolm miljonit. See oli sõja- ja rasketööstus," lisas Madison hiljem vastates Hitleri Saksamaa võimsust puudutavale küsimusele.