Kaalep käis American Renaissance'i nimelise ajakirja korraldatud 20.-22. maini toimunud konverentsil, kus pidas kõne pealkirjaga "Üleskutse tegevusele väikesest valgest riigist".

EKRE portaal Uued Uudised aga kritiseeris Delfi artiklit selle eest, et see toetus American Renaissance'i kirjeldamisel USAs tegutsevale organisatsioonile Southern Poverty Law Center (SPLC), mis EKRE portaali hinnangul on vasakäärmuslik organisatsioon.

"SPLC ei ole rassismiga seostanud mitte üksnes American Renaissance’i ja selle asutajat Jared Taylorit, vaid ka presidendikandidaat Donald Trumpi, tuntud evolutsioonipsühholoog Kevin MacDonaldit, raadiohääl Alex Jonesi ja veel kümneid erinevaid avaliku elu tegelasi ning organisatsioone. Kõiki SPLC rünnaku alla langenuid ühendab see, et nad on avaldanud vastuseisu massilisele immigratsioonile ja globalistlikule ideoloogiale või pidanud rahvuslikku ja rassilist kokkukuuluvust inimloomuse oluliseks osaks," kirjutas anonüümselt avaldatud artikkel.

Facebookis kommenteeris Kaalep, et ""rassism" on loomulikult täiesti sisutühjaks kulutatud termin, aga siiski on väga huvitav, et Delfi võtab puhta kullana Southern Poverty Law Centeri väiteid. SPLC on nimelt äärmusvasakpoolne eurooplastevastane grupp, "mis üritab olla intellektuaalne mõttekoda"."

SPLC on USAs tunnustatud ekstremiste jälgiv ja nende vastu võitlev organisatsioon. SPLC koostab pidevaid ülevaateid erinevatest viha õhutavatest organisatsioonidest nagu Ku Klux Klan, neonatsid, skinhead'id, kristlikud ekstremistid ja immigratsioonivastased. Kuigi enamik neist aktivistidest on valged, jälgib SPLC ka näiteks mustanahaliste separatistide organisatsioone, sest neid iseloomustab vaenulikkus valgete vastu ja antisemitism. Neil on kodulehel isegi pikk kirjeldus juutide ekstremistlikust organisatsioonist Jewish Defence League.

Rassist, antisemiit ja vandenõuteoreetik

Vaataks ka natuke lähemalt neid inimesi, kellest EKRE portaal kiitvalt kõneleb. Jared Taylor on American Renaissance'i juht. Tema kodulehel on mitu tema maailmavaadet näitavat tsitaati.

2005. aastal New Orleansi tabanur orkaani kohta kirjutas ta järgmist: "Kui mustad jätta vaid iseenda hooleks, siis Lääne tsivilisatsioon - iga tsivilisatsioon - kaob. Ja kriisi korral kaob tsivilisatsioon üle öö."

Ta on vastu ka mittevalgete immigratsioonile valgetesse riikidesse ja ei suhtu positiivselt rassidevahelistesse abieludesse. "Ma tahan, et mu lapselapsed näeksid välja nagu mu vanavanemad. Ma ei taha, et nad näeksid välja nagu Anwar Sadat, Fu Manchu või Whoopi Goldberg."

Kevin MacDonald, keda EKRE portaal nimetab tuntud evolutsioonipsühholoogiks, on kriitikute sõnul tegelikult tavaline antisemiit. Artiklis pealkirjaga "Stalini vabatahtlikud hukkajad?" esines ta näiteks väitega, et juudid olid Stalini repressiivaparaadis tugevalt üle-esindatud, sest nad suhtusid vaenulikult Ida-Euroopa slaavi ühiskondadesse.

Ühes teises artiklis aga süüdistas MacDonald USA juute valgete kultuuri õõnestamises, kritiseerides seejuures ülalmainitud Taylorit selle eest, et too peab juute valgeteks. "Taylor kohtleb juute meiesuguste valgetena ka siis, kui nad seisavad väljaspool telki ja pissivad sisse."

Alex Jones on aga tugevalt parempoolsete vaadetega vandenõuteoreetik. Näiteks usub ta levinud vandenõuteooriat nimega Uus Maailmakord, mis olevat eliidi pahatahtlik vandenõu rahva vastu, eesmärgiga oluline osa inimkonnast hukata. Alljärgnevas videos räägib Jones sellest, kuidas kogu organiseeritud religioon on Uue Maailmakorra teenistuses.

Jones usub, et suur hulk erinevaid ajaloosündmuseid, nagu Vietnami sõja alguses olulist rolli mänginud Tonkini lahe vahejuhtum, 1993. aastal toimunud esimene rünnak Maailma Kaubanduskeskuse vastu New Yorgis ja 1995. aasta Oklahoma verine terrorirünnak olid kõik USA valitsuse korraldatud. 2001. aasta suvel ennustas ta, et USA valitsus korraldab peatselt uue terrorirünnaku ja kui 11. septembril 2001. toimus suur terrorirünnak USAs, siis nimetas ta seda koheselt valitsuse vandenõuks.