EKRE pressiesindaja Urmas Espenberg kommenteeris, et Istanbuli konventsioonis on rida positiivseid eesmärke, millega EKRE on kahtlemata nõus. "Eelkõige islamipraktikate pärssimine, keeld moonutada naiste suguorganeid ja nii edasi. Need punktid võime sisse kirjutada ka siseriiklikku seadusandlusesse," teatas Espenberg.

"Miks see EKREle aga ei passi on, et paraku upuvad Istanbuli konventsioonis olevad kasulikud terad sõkaldesse. Konventsiooniga püütakse läbi rahvusvaheliste konventsioonide ja lepingute ellu viia vasakpoolset radiaalfeministlikku doktriini ja sellega me paraku nõus olla ei saa," lisas Espenberg.

"Konventsiooni kohaselt inimesed sünnivad küll meheks ja naiseks, aga see on vaid nende bioloogiline etteantus. Seda, kes nad tegelikult on, pole määratletud ehk see on inimese enda otsustada. Tal võivad küll olla mehe sugutunnused, aga kui ta tunneb, et ta on naine, siis seda tuleb tunnustada. Meie meelest on see ebaterve mõtteviis ja viib düstoopilisse soovoluntarismi."

"Peaaegu otse on konventsioonis öeldud, et traditsioonilised soorollid on naistevastane vägivald. Ehk siis see, kui sa arvad, et mehed peavad olema mehelikud ja naised naiselikud – meestel on isaroll ja naistel emaroll -, see on a priori naistevastase vägivalla õhutamine.
Kui me võtame endale kohustuse kustutada traditsioonilised soorollid ühiskondlikust elust, diskussioonist ja õpetustest sellepärast, et see olevat olemuslikult naistevastase vägivalla ideoloogia, siis – no andke andeks -, see on terve mõistuse vastane vägivald," teatas EKRE.

"Need on nii Helme, minu kui EKRE ideoloogiline terviknägemus," teatas Espenberg. Ka Läti valitsuses ja parlamendis on tema sõnul käimas analoogiline vaidlus, kus rahvuskonservatiivid on selle vastu.

"Tõsi, nemad küll ütlevad, et see kõik alandavat mehi, kuna on iseenesest mõistetav, et Lätis on naisi alati austatud ja nimetatud konventsioon kujutab läti mehi koletistena. Euroopalikus ruumis ma ei näe sellele konventsioonile nii pakilist vajadust, sest euroopa kultuuris on naiste austamine norm juba pikka aega. Küll aga oleks see konventsioon hea allkirjastada islamiriikides, kus esineb naiste diskriminatsiooni, kuid viimased seda ilmselt ei tee," lisas Espenberg.

Reinsalu toetab konventsiooni

Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) sõnul on Istanbuli konventsiooni heakskiitmine kindel sõnum. "Euroopa Nõukogu eesistujamaana peab Eesti andma kindla sõnumi, et meie kultuuriruumis on sundabielud, ahistav jälitamine ja teised naiste inimõigusi ning väärikust puudutavad kuriteod karistatavad. Nende toimepanija peab arvestama, et see võib kaasa sanktsioone riigis viibimise osas," ütles justiitsminister Urmas Reinsalu teisipäeval riigikogu õiguskomisjonis Istanbuli konventsiooni arutelul.

Eesti kirjutas Euroopa Nõukogu naiste vastase vägivalla ja perevägivalla ennetamise ja tõkestamise konventsiooni ehk Istanbuli konventsiooni alla 2.detsembril, 2014. Konventsioon on kavas ratifitseerida hiljemalt 2017. aasta lõpuks.