"Peame vastuvõetamatuks, et Eestis varem võimu teostanud erakonnad on aastate jooksul ehitanud üles ideoloogiliste kodanikuühenduste võrgustiku, mida peetakse üleval maksumaksja raha eest," seisab nende avalduses.

"Aastaid sotsiaalministeeriumit kontrollinud sotsiaaldemokraatlik erakond on toonud riigi hõlma alla mitmeid homoorganisatsioone, mis elatuvad peaaegu täielikult riigi rahast. Viimase kuue aastaga on näiteks Eesti LGBT ühingu rahastamine maksumaksja taskust kasvanud 16 korda – 6000 eurolt 2013. aastal 96 000 euroni 2019. aastal," märgivad nad.

Lisatakse, et maksumaksjad ei pea rahastama homo- ja sooideoloogiat propageerivaid ühinguid, mis tahavad ümber kujundada ühiskonna kõlbelisi alusväärtusi ja hoiakuid, kaasa arvatud abielu ja perekonna institutsiooni tähendust.

"On ebaseaduslik, et Eesti LGBT ühingut toetatakse hasartmängumaksust laekuvatest summadest. Seaduse järgi peaks sotsiaalministeerium jagama hasartmängumaksust laekuvat raha meditsiini, hoolekande, perede, vanurite, puuetega ning hasartmängusõltuvusega inimestega seotud projektide toetamiseks. LGBT ühingu rahastamine seaduses märgitud valdkondade alla ei kuulu," jätkatakse oma avalduses.

Tuuakse ka välja, et kutsuta üles LGBT aktivistide ühinguid sulgema. "Meie eesmärk on lõpetada seksuaalvähemuste riiklik rahastamine, et kõik ideoloogilised kodanikuühendused saaksid tegutseda võrdsetel alustel."

Tanel Kiik andis eile Vilja Kiislerile intervjuu, kus ütles, et selle ühingu rahastamine toimub samamoodi nagu kümnete teiste ühingute ja projektide rahastamine on läbi aastate toimunud – sõltumata poliitikutest, lähtudes objektiivsetest hindamiskriteeriumitest. Sotsiaalministeeriumi tegevusvaldkonda kuuluvad tõepoolest sotsiaalkaitse, tervishoiu, tööturu teemad kuni võrdsete võimaluste poliitikani, ja nii jääb see ka edaspidi. Ühe organisatsiooni erandit kindlasti ei tule.

Nii et kuni teie olete minister, seni LGBT ühingu raha ära ei võeta, küsis Kiisler. Kiik kostis: "Kindlasti mitte."