"Ega küürakat parandab vaid haud. Midagi mõistlikku sealt ei saa, aga kui ta nüüd on katki, siis tuleb asja ikka korras hoida," ütles Kalm Delfile.

"See algne lahendus, mis oli graniidist või dolomiidist, oli ju veel väga palju hullem. Olukorda on püütud parandada selle abil, et talle on tehtud see klaaslahendus, aga see klaaslahendus oli tehnoloogiliselt ülejõukäiv ja seda nüüd kogu aeg parandatakse," tõdes Kalm.

"Ka mulle tundus toona, et see klaas on parem kui kivilahendus, see kivi oleks olnud nii raskepärane ja massiivne, klaas on natuke kergem," märkis Kalm.

Vabadussõja võidusammast ümber teha ei ole Kalmu sõnul mõtet. "Kuna ta niikuinii ei näe välja nagu püsilahendus vaid meenutab tegelikult mingit kaubanduskeskuse reklaamtulpa, siis tuleks see ikkagi välja vahetada mingi täiesti uue kunstilise lahenduse vastu, sest see kunstiline lahendus on ju küündimatu algusest saadik," rääkis ta.

Kalmu sõnul on Vabadussõda Eesti rahva ajaloos tõsine asi ja selle mälestamiseks rajatud monument peab olema kunstiliselt kõrgel tasemel. "Paraku antud lahendus seda ei ole."

Et keegi hakkaks tõepoolest võidusammast asendama, seda EKA rektor ei näe. "See, et hakata seda millegi muuga asendama, on ju väga keeruline poliitiline otsus ja see ei ole ilmselt praegusel hetkel aktuaalne," sõnas ta.

Aastal 2009 avatud Vabadussõja võidusammas on tänavu taas remondis. Septembri lõpuni remonditakse 95 000 euro eest samba juurde viivat treppi, mille astmed on osaliselt lahti tulnud ja oktoobri lõpuks vahetatakse 190 000 euro eest välja samba ristiosa klaasdetailid ja klaasplaatide poltide katted.

Varasemalt on Vabadussõja võidusammast remonditud neljal korral. 2010–2011 remonditi 895 000 euro eest samba valgustust ja ventilatsiooni, aastal 2014 kokku 72 000 euro eest sambatagust nõlva, eestreppi ja kõnniteid, aastal 2016 vahetati ligi 73 000 euro eest samba tagaseina graniitplaate ja valgustust ning mullu oarandati 76 000 euro eest kahjustusi ning paigaldati rulatõkked.

Kõikidele töödele tuleb juurde arvestada veel ka 20 protsenti käibemaksu. See tähendab, et tänavuse remondi järel on Vabadussõja võidusamba remondiks kulunud juba ligi 1,7 miljonit eurot.