„Iga kadunud lapse juhtum on tragöödia. Selliste tragöödiate ärahoidmiseks tuleb meil midagi ette võtta. Komisjon on loonud Euroopas abitelefoniliini numbriga 116 000, millele saab teatada kadunud lastest ja mille kaudu jagatakse kadunud laste perekondadele kogu Euroopas nõu ja toetust. Paraku tuleb tõdeda, et abitelefoniliin on reaalselt kasutusel ainult 11 liikmesriigis,” nentis õigusküsimuste, põhiõiguste ja kodakondsuse volinik Viviane Reding.

„On raske aktsepteerida asjaolu, et meetmeid, millest võiks olla abi, ei ole veel kogu Euroopas rakendatud. Tragöödia kahekordistub, kui kujutame endale ette kadunud last, kes püüab helistada numbrile 116 000 ning kuuleb vastuseks automaatvastaja teadet selle kohta, et abiliin võetakse kasutusele alles 2012. aastal. Seetõttu kutsun liikmesriike üles olukorda võimalikult kiiresti parandama.”

Komisjoni asepresident ja digitaalarengu volinik Neelie Kroes lisas: “Liikmesriikide õiguslik kohustus on mitte ainult võimalikult kiiresti käivitada kadunud lastest teatamise abitelefoniliin, vaid kanda ka hoolt selle eest, et üldsuseni jõuaks abitelefoniliini kohta põhjalik teave.”

Euroopa Liit on omalt poolt juba kehtestanud eeskirjad, millega tagatakse, et number 116 000 reserveeritakse kogu liidus kadunud lastest teatamise abitelefoni liinidele, mille kaudu kadunud laste perekonnad saaksid nõu ja toetust.

Sellised telefoniliinid on praegu reaalselt kasutusel 11 liikmesriigis (Belgia, Taani, Kreeka, Prantsusmaa, Ungari, Itaalia, Madalmaad, Poola, Portugal, Rumeenia ja Slovakkia).

Komisjon toetab ka kadunud lastest teavitamise süsteemide väljakujundamist. Selliste süsteemide kaudu saaksid inimesed edastada asjaomastele asutustele aktuaalset teavet ning aidata niimoodi kaasa röövitud laste otsimisele. Teavitamise süsteemid on olemas kaheksas liikmesriigis (Madalmaad, Portugal, Prantsusmaa, Luksemburg, Belgia, Kreeka, Saksamaa ja Ühendkuningriik).