"Need ei tule mulle üllatusena, sest olen tema juttu nii kuulanud kui lugenud," ütles Nestor Delfile.

Nestori sõnul on Põhjamaad maailma mõttes ka tegelikult edukad, mitte kehkenpüks-riigid. "Kõige olulisem erinevus meist seisneb seal selles, et ühiskond saab aru lihtsast tõest - selleks, et hästi elada ja areneda, tuleb ka kulutada," sõnas Nestor.

Nestor on veendunud, et avalik raha, mis läheb haridusele ja kultuurile, lastele, tervishoidu, teadusele, töötute ja täiskasvanute toimetulemiseks ja koolituseks, see kõik loob tegelikult tulu.

"Eelkõige loovad väärtusi haritud, terved ja toimetulevad inimesed ja mitte keegi teine," põhjendas sotsiaaldemokraat. "Põhjamaad ei ole jäänud ootama jõuluvana, kes võtaks kotist kingituse nimega "majanduskasv." Nad loovad ise oma jõulumaad ja teevad seda hästi."

Nestor lisas, et seejuures hoitakse avaliku sektori kulud ja tulud pikas perspektiivis tasakaalus ja maksujõuetuse tont neid ei ähvarda.

Õiglane ja tark maksupoliitika

Põhjamaade poliitika üheks osaks on Nestori sõnul õiglane ja tark maksupoliitika. "Õiglane selles mõttes, et madalama sissetulekuga inimesed ei pea maksma oma sissetulekutest ära suurema protsendi, kui suuremaid sissetulekuid omavad inimesed," selgitas Nestor. "Eestis see paraku on nii."

Ühiskond on Nestori sõnul Põhjamaades sidusam ja solidaarsem. Tark on see maksupoliitika tema sõnul aga seetõttu, et avaliku sektori tulubaas seisab kindlamatel alustel.

Ameerika raudtee

"Eesti avaliku sektori tulud on nagu ameerika raudteel," võrdles Nestor. "Ühtpidi on see paratamatu, sest tänapäeva maailmas oleks kinnise majanduspoliitika ajamine enesetapp või siis kindel tee hukatusse."

Nestor lisas, et avatud majanduse plussid ja miinused toimivad aga ühte moodi. "Läheb meie partneritel hästi, läheb ka meil," sõnas ta. "Läheb neil halvasti, kukume ka meie. Ameerika raudtee Eesti maksupoliitikas seisnebki selles, et me oleme liigses sõltuvuses nendest tõusudest ja mõõnadest, sest nii tulumaks kui kaudsed maksud, mis annavad lõviosa riigi tuludest, kiiguvad koos nende tõusude ja mõõnadega kaasa."

Nestori sõnul maksustab ainuüksi seetõttu kogu normaalne turumajanduslik maailm ja mitte ainult Põhjamaad ka omanikuks olemist. "Kinnis- ja vallasvara suurusena ei allu sellisel moel majanduse tõusudele ja langustele, kui inimeste tulu ja ostuvõime," tõdes ta. "Seejuures saavad kõik aru, et omanikuks olemine ei kujuta endast mitte pühalikku seisust, vaid selgelt kõrgendatud ootusi ka avalikele kulutustele."

Nestori sõnul suudetakse ka dividenditulust targa maksupoliitika korral täiesti rahumeelselt ja ilma paanikata eristada töötasu osa ja omanikutulu osa ning seda siis vastavalt sellele ka maksustada.

Sotsiaalmaksu lage pole vaja

"Ainus Neivelti ettepanek, kus ma jään selgelt kõhklevale ja lausa vastalisele seisukohale, on sotsiaalmaksu lae seadmine," oponeeris Nestor Neiveltile. "Eesmärki luua rohkem tasuvaid töökohti saab täita ka muul moel. Lisaks sellele tuleb arvestada ka teadmisega, et pensionikindlustuse eelarve on miinuses rohkem kui 20 aastat."

Nestor lubas, et kui sotsid Eestis võimule tulevad jõuab Eesti Põhjamaadele kiiremini lähemale. "Siis pole vaja tööd ja leiba sealt otsida, need on siin kodus olemas," sõnas ta.

Indrek Neivelt ütles intervjuus Eesti Päevalehele, et rikkamate inimeste elukallidus Eestsi tõuseb nii ehk naa, aga vaesemate maksukoormus väheneks, kui teha mõned muudatused. Ta on seisukohal, et madalapalgaliste elustandardit tuleb parandada, muidu jookseme ummikusse ja soovitab õppida soomlastelt.

Neivelt pakkus, et maksukoormus tuleks liigutada tööjõult kapitali poole - tõsta maksuvaba miinimumi või kehtestada esmatarbekaupadele madalam käibemaks. Samal ajal tõsta tulumaksu ja taastada maamaks.

Neivelt pooldab ka sotisaalmaksule lae seadmist ning leiab, et dividendid tuleks sotsiaalmaksuga maksustada sellesama laeni ja laiendada samal ajal sotsiaalmaksu baasi. Neivelt leiab, et süsteem muutuks nii palju õiglasemaks.