"Ma loodan, et ma südamest eksin, aga viimaste kollektiivseid töösuhteid käsitlevate mõtete puhul tekkib küsimus, kas tegemist on õiguskantsleri büroo või tööandjate poolt palgatud advokaadibürooga,“ küsis Nestor. „On mulje, et need inimesed, kes on teemaga tegelenud ei ole soovinud laiemat arutelu ja asi on väga ühekülgne.“

Seetõttu soobib Nestor rohkem tasakaalustatud lähenemist ja meenutas, et tööturul on lisaks tööandjatele ka töötajad olemas.

Tegelik probleem on mujal

Nestori sõnul on tegelik probleem mujal kui toetusstreigist etteteatamise päevad. Toetusstreikide puhul peab elutähtsates valdkondades olema miinimumtase tagatud, kuid need mahud ei ole kinnitatud.

„Elutähtsates valdkondades elanikkonna esmavajaduste rahuldamiseks tarvilik miinimummaht lepitakse kokku tööandja ja töötajate vahel, kui seda kokkulepet ei saavutata, siis määrab selle mahu valitsus. Need sätted on ka praegu seaduses,“ rääkis Nestor, kelle sõnul on probleem selles, et neid kokkuleppeid pole ja valitsus pole ka neid kinnitanud. „Need mahud on kindlaks tegemata ja loetlemata. Kui need mahud on kokku lepitud, siis ei ole enam vahet, mitu päeva toetusstreigist ette teatatakse.“

Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et toetusstreikidest etteteatamise kolmepäevane tähtaeg ei ole kooskõlas põhiseadusega, sest liiga lühike tähtaeg ei võimalda ettevõtjatel oma tööd vajalikus mahus ümber korraldada.