"Arutleda teemal, kas hooldatava kinnisvara üürimine on kasutatav katteallikana hooldusravi või hooldekodu eest tasumisel, on hetkel aja raiskamine või asendustegevus," kritiseeris Nestor sotsiaalminister Taavi Rõivase ettepanekut.

Nestor soovitas aega kasutada ühtse, selgetel alustel põhineva hooldusravisüsteemi loomisele.

"Hooldusravi jääbki mõistlikel tingimustel kättesaamatuks, kui me riigi, omavalitsuste ja haigekassa tänaseid jõupingutusi ei ühenda ja süsteemi ei loo," prognoosis ta. "Kõigi eelduste kohaselt ei pääse me ka selle süsteemi loomisel omaosalusest ehk inimeste endi panusest."

Omaosalus rahvapensioni määras

Nestori sõnul oleks loogiline, et selle omaosaluse suurus ei saa olla suurem, kui riiklik rahvapensioni määr. Tema selgitusel on rahvapension pension, mida makstakse neile, kellel pole täis nõutav 15 tööaastate arv vanaduspensioni saamiseks.

"Kas selle omaosaluse tasumiseks lubada kasutada ka kinnisvara ühel või teisel kujul, ei ole esimese suurusjärgu tähtsusega küsimus," ütles Nastor ja lisas, et süsteemse lähenemise korral hooldusravile, sobiks ka eakate kommuun ühe teenuse pakkujana suurepäraselt. Viimasest on kirjutanud Andrei Hvostov.

"Võib ju küsida, miks selle ühtse süsteemi loomine on tähtis? Kuni on vastamata küsimustele - kes, kuidas ja mis tingimustel hooldusravile pääseb - seda süsteemi ei ole," tõdes Nestor. 

Hooldusravi olukord on täna jaburdus

Nestor tõi võrdluseks pensionisüsteemi, kus neile kolmele küsimusele on vastused olemas.

"Me võime nende vastustega rahul olla ja võime mitte olla, aga ikkagi on nad olemas," ütles Nestor. "Pole ju nii, et haigele eakale maksab pensionit haigekassa, kui tal on järeltulevaid põlvi, siis kannavad tema kulud lapsed ja kui neid pole ja tervis korras, maksab toetust omavalitsus?"

"Küsite, et mis jaburdus see veel oleks ? Olekski jaburdus, aga just selline on tänane olukord hooldusravis.