“Mart Laar on kindlasti ennem riigikogu esimees kui kaitseminister. Ma väga vabandan kogu austuse juures kaitseministeerumi ja IRLi vastu, aga kaitseministri koht ei ole erakonna esimehe koht,” ütles Nestor Delfile.

Nestor selgitas, et riigikogu juhatuse roll on devalveerunud ja seda seetõttu, et sinna on upitatud viimasel ajal selliseid inimesi, kes teevad seda, mida neile parteikontorist öeldakse. “Ju siis nende erakondadel on olnud nii mugavam. Poliitilisi isiksusi oleks juhatusse rohkem vaja, kes suudavad ennast kehtestada ka näiteks riigikogu ja valitsuse suhetes. Ja öelda valitsusele, mis on sobilik ja mis mitte,” sõnas Nestor.

Kui Nugis oli riigikogu esimees, siis kummitemplist ei räägitud

Nestori hinnangul on seni riigikogu esimehena kõige paremini hakkama saanud Ülo Nugis. “Temas oli poliitilist tarkust ja teadmisi öelda valitsusele või koalitsioonipartneritele, kes midagi tahtsid teinekord teha, et ei — ma saan aru küll, mida te teha tahate, aga nii see asi ei käi. Kui Nugis oli riigikogu esimees, siis kummitemplist ei räägitud,” meenutas Nestor.

Nestor tunnistas, et ka vahepealsed juhid said riigikogu juhtimise ja kehtestamisega rahuldavalt hakkama. “Minu meelest ka Toomas Savi ajal oli valitsuse suhtumine riigikogusse mõistev, austav ja arusaav,” ütles Nestor ja lisas, et Ene Ergma (IRL) ajal on kõik tagurpidi läinud.

“Tegemist on tubli teadlasega, kellel minu meelest poliitiku anded puuduvad täielikult. Teda on juhtinud need jõud, kes teda on esimeheks pannud,” kurtis Nestor.

Jänesega tehti tuttav trikk

Endise kultuuriministri Laine Jänese (RE) asetamist riigikogu aseesimeheks Nestor kritiseerima ei torma, ent tunnistab, et Jänesega tehti lihtsalt ammusest ajast tuntud vangerdus. “Eks ta selles mõttes on jah tuttav trikk. Seoses sellega, et ta ei saanud ministrina tööga hakkama, edutati kõrgemale ametikohale. Seda on juhtunud ka mujal,” sõnas Nestor ja lisas, et eks seda, kuidas Jänes riigikogu juhatuses hakkama saab, näeb mõne aja pärast.

Nii Keit Pentus (RE) kui ka Jüri Ratas (KE) said Nestori arvates riigikogu juhtimisega hakkama suurepäraselt. “Nad tegid seda kiretult, erapooletult ja konkreetselt.”

Nestor ütles lõpetuseks, et tegelikult peaks just riigikogu juhatus selgitama esimesena neid asju, mille eest parlamenti avalikkuse ees sageli kritiseeritakse. “Riigikogu juhatus peaks olema esimene suurus, kes suu lahti teeb, seisukohti selgitab, kommenteerib.”

Kuigi erakonnad esitavad oma kandidaadid riigikogu juhatusse esimesel riigikogu istungil, saab Reformierakonna ja IRLi läbirääkimiste tulemusena riigikogu esimehe koha taas Ene Ergma, aseesimehe koht läheb Laine Jänesele.