„Küsimus ei ole selles, et valitsus oleks midagi valesti teinud. Streigi põhjuseks on teadmine, et valitsus ei ole tervishoiu rahastamise tuleviku osas mitte midagi teinud. Aus jutt on siinkohal valitsusele vastumeelne, kuna nad peaksid siis tunnistama kas madalate maksude muinasjutu jätkusuutmatust või selgelt välja ütlema, mille eest meil tuleb rohkem omast taskust maksta. Arstid ja õed on kõrgelt haritud teadjad inimesed. Selguse puudus tervishoiu rahastamise tänase ja homse päeva asjus on nende protesti peamine põhjus," kinnitas Nestor Delfile.

"Täna maksavad inimesed ise omast taskust kinni rohkem kui 20% tervishoiu kogutuludest. Ülejäänu katab ravikindlustus ja riigi muud maksutulud kiirabi ning vältimatu abi rahastamisel," lisas ta. "Sotsiaaldemokraadid on sügavalt veendunud, et inimeste enda panuse osakaalu suurendamine ei ole mõistlik. Süsteem muutuks siis ebaefektiivseks, sest paljude jaoks oleks neile vajalik arstiabi kättesaamatus kauguses. Inimeste tervise huvides tehtavate kulutuste osakaal siin toodetud rikkusest ehk SKP-st kasvab paratamatult. Seda mitte ainult seetõttu, et inimesed elavad kauem, vaid eelkõige seetõttu, et uued võimalused tervishoius maksvad rohkem. Viimaste kuude jooksul on välja käidud erinevaid mõtteid, kuidas täna tervise huvides kasutatavat raha paremini kasutada või siis tulubaasi laiendada. Need kõik on arutamist väärt, aga tulevikku vaadates leevendavad ehk rahapuudust, kuid ei paku pikemas perspektiivis jätkusuutlikku lahendust. Vaja on palju põhimõttelisemaid otsuseid."

Nestor näeb, et üheks selliseks on sotsiaaldemokraatide poolt välja pakutud mõte laiendada tervishoiu tulubaasi sellel teel, et perearstiteenust rahastatakse mitte ravikindlustusest, vaid riigi muudest tuludest.

"See vabastaks aastas ravikindlustuse eelarvest 75-80 miljonit eurot palkade tõusuks, ravijärjekordade lühendamiseks ja soodusravimite eest tasumiseks. Antud ettepaneku kuluefektiivsus seisneb selles, et ravikindlustuseta inimesed saaksid üldarstiabi samadel alustel kindlustatutega ning seetõttu hoitaks kokku raha, mis täna kulub kiirabile," kinnitas ta.  "Rääkimata sellest, et paljud perearstid saaksid tasutud töö eest, mida nad täna teevad tasuta ja heast südamest. Samas suurusjärgus on ka Praxise ettepanek, et riik peaks oma muudest tuludest tasuma ravikindlustuse pensionäride eest. Mõnevõrra erinev sellest, mida sotsiaaldemokraadid pakuvad, kuid ka täiesti töötav mõte. Need mõlemad ettepanekud tähendavad tänase maksupoliitika ümbervaatamist suurema solidaarsuse suunas. Suuremate tuludega maksumaksjatele võib see mitte meeldida. Mõistlikult ja otstarbekalt korraldatud tervishoiu huvides tuleks seda aga teha.“

Arstide streik algab esmaspäeval ja selle pikkust pole esialgu veel teada.