"Rahvusriikide föderatsioon on vildakas kombinatsioon mõistetest, mis kohe kuidagi kokku ei sobi," ütles Berg Delfile.

Selline keelekasutus, mis piltlikult öeldes ristab sea ja käo, sobib Bergi hinnangul ülihästi neile, kes muretsevad suveräänsuse hajumise pärast või siis ei suuda leppida sellega, et kauaoodatud liitu ikka veel pole. "Kaks kärbest ühe hoobiga," lausus Berg. "Samas sisult õõnes ja praktikas teostamatu."

Berg märkis, et ka siis, kui Euroopa integratsiooni saab kujutada pideva ühesuunalise protsessina ja rääkida sellest kui föderaliseerumisest, ei tasuks unustada seda, et kompass on liikmesriikide käes, kes määravad suuna ja liikumiskiiruse.

"Liikmesriigid ei lähe aga mitte kunagi sellele teele, et "ohverdada Kreeka ja teiste lurude nimel" õigus esimest viiulit mängida," ütls professor.

Bergi hinnangul ei ole Barroso ettepanekus mitte midagi sellist, mis vääriks laiemat kõlapinda.

"Aga kuidas saakski võtta tõsiselt sõnumit põhjapanevast reformist, mis tuleb mittelegitiimselt institutsioonilt Euroopa rahvaste esinduskogule, mis on valitud kõigest 43-protsendilise valijaskonna poolt?" küsis Berg ja lisas võrdluse: "Miks peaks uskuma arsti, kes ravib kopsupõletikku skalpelliga või jahimeest, kes üritab kurge tabada kirvega?"

"Kui Euroopa jaoks algas kriis 2009. aastal Kreekas ja mitte neli aastat varem seoses põhiseadusliku leppe ratifitseerimisega Prantsusmaal ja Hollandis, siis on Euroopa Liidus midagi väga tõsist korrast ära," on rahvusvaheliste suhete professori seisukoht. "Heleroosad lubadused siinkohal ei aita ega vii ka tupikust kedagi välja."

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ütles Strasbourgis Euroopa parlamendi ees peetud kõnes, et Euroopa Liit peab integreeruma demokraatlikuks föderatsiooniks ning muutma oma aluslepingut.