“On kaks vastandlikku kandidaati. Ilmselt kumbki neist pole praegu väga suur ühendaja, kui nad sellise vastasseisu on tekitanud,” ütles Kivirähk ETV hommikuprogrammis “Terevisioon”, vahendab ETV24.

“Kui Arnold Rüütel tagasi valitakse, siis see tekitab kodanikuühiskonnas küllaltki tugeva vastureakstiooni,” lausus sostsioloog. “Rüütlil on jätkates väga raske tõestada või näidata, et ta on Eestit ühendav president.”

Toomas Hendrik Ilvesel on Eesti ühendamine Kivirähki hinnangul mõnevõrra kergem. “Ilvese puhul — üks pool praegu seda ei usu, et ta võiks olla ühendav president. Aga Ilvesel on võimalus seda näidata.”

Kivirähki sõnul on võitlus valimiste eel loomulik, kuigi ka temale tuli ootamatult, et see muutus presidendivalimiste eel nii teravaks.

“Mõnes mõttes on isegi hea, et need konfliktid on praegu nii teravaks läinud, sest see on kaasa aidanud kodaniku eneseteadvuse tõusule. Inimesed on ennast paremini määratlenud ja ma arvan, et õigepea saab selgeks, millised poliitilised jõud oskavad elada avatud kodanikuühiskonnas ja millised mitte,” sõnas Kivirähk.