Isamaaliitlastest Tallinna volikogu liige Erki Nool ei mõista, miks kinnitas linnavalitsus mullu 21. detsembril Lasnamäe gümnaasiumi direktoriks Aleksander Haagi, kuigi mees ei oska eesti keelt, kirjutab SL Õhtuleht.

Enda väitel keele kõrgtaseme eksami sooritanud Haak vastas mullu novembris teda intervjueerima tulnud Postimehele: “Nuu, ma ei tea praegu, mida ma räägin.” Kui ajakirjanik üritas Haagiga kokku saada, põgenes too sekretäri kabinetti peitu. Postimehe väitel ei nõudnud Haak eesti keele oskust ka alluvatelt. Ka Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula tunnistas toona Postimehele, et Haak ei saa eesti keelest hästi aru.

Kui keeleinspektsioon Haagilt uut eksamit nõudis, kaebas mees asutuse kohtusse, kuid võttis avalduse varsti tagasi. Samas on Haak endiselt koolijuht.

Nool päris hariduse ja kultuuri eest vastutavalt abilinnapealt Kaia Jäppinenilt (Keskerakond), kas Haagi ametisse määranud konkursikomisjon temaga eesti keeles rääkis ning kuidas linnavalitsus hoolitseb selle eest, et Haak ja tema alluvad keele selgeks saaksid.

Jäppinen teatas, et komisjon rääkis Haagiga eesti keeles. “Haak sai küsimustest aru ja vastas neile adekvaatselt.” Komisjoni seitsmest liikmest hääletas Haagi poolt kuus.

Jäppineni väitel tegid keeleinspektorid Haagile ka ettekirjutuse, määrates ära tähtaja, mis ajaks tolle kooli õpetajad peavad keeleeksami tegema. Osa õpetajatest olevat Jäppineni väitel eksami juba sooritanud.

Jäppinen ei vastanud SL Õhtulehe küsimustele Haagi kohta ning aega ei leidnud selleks ka Pajula. Viimane teatas vaid, et Haak on kindlasti ametis aprillini — 1. aprilliks peab tal olema keeleeksam tehtud.

Sõnadega “ei kommentaari” ajalukku läinud linnavolikogu keskfraktsiooni liige ja Lasnamäe mehaanikakooli direktor Vladimir Belõi pidi keeleeksami tegema läinud aasta lõpuks, aga jättis eksamile lihtsalt minemata. Fraktsiooni nõuniku Aivo Toomistu väitel õpib Belõi keelt edasi ning läheb eksamile siis, kui on keeleõpetaja arvates selleks valmis.

Kreenholmi gümnaasiumi direktor Jelena Torokvei, kes 2004. aasta novembris Narva linnavalitsuse otsusega ametisse pandi, kaotas mullu mais Jõhvi halduskohtu otsusega ameti, sest tal polnud direktoriks saades esitada keeleoskustunnistust.