Ligi pooli Harju tänava tühja serva maaomanikke ühendava OÜ Gelsea esindaja norralane Paal Aschjem selgitas Postimehele, et 30 miljonit krooni on tal koos kaasinvestoritega kulunud ehituse kavandamisele ning maaostule. Ehituse nurjumisel on kavas kahju linnalt sisse nõuda.

Tallinna volikogu reformierakondlastest esinaine Maret Maripuu ning abilinnapea Toivo Ninnas kinnitasid, et pealinnas Keskerakonnaga võimu jagav erakond ei kavatse peatselt linnavalitsusse istungile ja sealt edasi volikokku kehtestamiseks jõudvat planeeringut toetada. Mõlema hinnangul peaks muinsuskaitse loobuma nõudest järgida tänavaääre täisehitamisel tee kitsenemiseni viivaid vanu krundipiire.

"Linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku planeeringut mitte kehtestada ja seejärel volikogu otsustab," märkis Ninnas. "Kui planeeringut vastu ei võeta, hakkab selle tegemine otsast peale."

Ninnas lisas, et pole tänavaääre täisehitamise vastu, kuid ei lepi kuidagi tänava kitsenemisega kohati kuni kolm meetrit. "Kitsama tee korral tuleb selle alla kommunikatsioonidele rajada hirmkallis tunnel. See võib maksma minna kuni 50 miljonit krooni," ütles Ninnas.

Ashjemi hinnangul on planeeringu edasiliikumine viimase aasta jooksul peaaegu täielikult seiskunud ning Reformierakonna juhtpoliitikud väldivad temaga suhtlemist ja esitavad arusaamatuid argumente laia tänava kasuks. Kommunikatsioonitoru rajamine läheb tema väitel maksma ligi 5 miljonit krooni. Et toru tuleks niikuinii ära vahetada, muudaks see projekti vaid kuni 400.000 krooni kallimaks.

Ala täielik väljaehitamine läheb Aschjemi hinnangul maksma ligi 400 miljonit krooni.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Agne Trummal selgitas, et kuigi vanalinna muinsuskaitseala põhimäärus nõuab uute hoonete ehitamisel vanade krundipiiride järgimist, saab muinsuskaitse lubada ka erandeid. Seni on olnud väga selge seisukoht järgida vanu kinnistupiire. "Kahtlemata oleks parim, kui praegune planeering vastu võetaks," nentis Trummal.

Nii Trummali kui Ninnase hinnangul väldiks vaidlust otsus jätta tänavaäär hoonestamata ja kujundada see haljasalaks.