"Hetkel on operatsiooni peatamine veel värske uudis ja hindame selle mõju meie kontingendile ning teeme koostööd liitlastega," sõnas kaitseminister Jüri Luik. "Meie soov on, et koalitsioon töötab välja ühtse poliitika kooskõlas Iraagi valitsuse soovidega."

"Bagdadist tulev info on hetkel vastuoluline, ka parlamendi otsus pole väga ühemõtteline," lausus kaitseminister ning lisas, et Eesti ootab Iraagi valitsuselt selgitusi rahvusvahelise koalitsiooni kohaloleku ning rolli osas. Ta selgitas, et Eesti viibib Iraagis sealse valitsuse kutsel ning lähtutakse nende soovist. Samas konsulteeritakse sel teemal ka USA kaitseministeeriumiga.

Praegu viibib Iraagis kuueliikmeline Eesti väljaõppemeeskond USA juhitava äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS või ka Daesh) vastase sõjalise operatsiooni Inherent Resolve raames.

Minister lisas täpsustavalt, et lõplikku otsust missiooni peatamise osas siiski pole. "Lõpliku otsuse jaoks operatsiooni lõppemisest ja vägede väljatoomisest või selle jätkumisest on vajalik Iraagi valitsuse seisukoht ning koalitsiooni ühtset seisukohta, mis on kooskõlas Iraagi valitsuse sooviga."

Eesti kaitseväe välisoperatsioonidel osalemine on seotud konkreetsete riigikogult saadud mandaatidega, mis antakse iga missiooni ja operatsiooni jaoks eraldi. Seega ei ole võimalik operatsiooni Inherent Resolve jaoks saadud riigikogu mandaadi raames suunata kaitseväelasi mõnele teisele välisoperatsioonile.

Välismeedias on kajastatud, et eilne otsus sündis pärast üksuste raketirünnaku alla sattumist. "Raketirünnakute alla sattumine on "piiranud meie võimekust korraldada väljaõpet meie partneritega ja toetada nende operatsioone Daeshi (Islamiriik) vastu ning seepärast oleme peatanud need tegevused," teatas koalitsioon pressiteate vahendusel.