"Oleme Afganistanis teeninud eelmise aasta augustist alates, kogu selle aja jooksul on eestlaste maine olnud esmaklassiline. Olen uhke, et mulle on antud vastutus juhtida nii uhkeid ja kartmatuid sõdureid," ütles pataljoni ülem kolonelleitnant Robbie Boyd.

"Eestlased on väga professionaalsed sõdurid, kes ei pööra võitlusele kunagi selga, on väga uhked oma päritolu üle ning ei kaota ka rasketel aegadel huumorimeelt."

Eestlaste vastusala suhtes muutusi ei tule - Estcoy-10 põhibaasiks jääb patrullbaas Wahid, kust mehitatakse ka ümbruskonnas asuvaid väiksemaid kontrollpunkte. Uue lahingugrupi jaoks on eestlaste vastutusala elulise tähtsusega, kuna seda läbivad lahingugrupi peamised varustusteed ning vastutusalaga piirnevad uue lahingugrupi jaoks kriitilised alad.

"Me muutume lahingugrupi jaoks olulisemaks, kuna eelmisse lahingugruppi kuuludes olime piirkondlikust, looduslikest ja administratiivsetest iseärasustest tulenevalt lahingugrupist justkui eraldiseisval alal," ütles Eesti kontingendi ülem Afganistanis kolonelleitnant Riho Ühtegi.

"See, et me oleme suhteliselt hästi hakkama saanud, on uue Briti üksuse jaoks samuti oluline. Me oleme oma vastutusalal juba mõnda aega teeninud, uus lahingugrupp arvestab meie kogemustega ja taktikaga, kuna me tunneme ala ja meie kompaniil on juba rutiinid välja töötatud."

Eestlaste uut pataljoni tuntakse ka kui Inglise lõvisid. Lancasteri rügement formeeriti 350 aastat tagasi ja legendi järgi andis kuningas ustavuse eest neljanda lõvi Inglise vapilt neile.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast ja staabiohvitseridest. Alates mai keskpaigast tagab Helmandi provintsis patrullbaasi Wahidi ümbruses kohalikele elanikele turvalist elu jalaväekompanii Estcoy-10, keda toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-9.