ESTPLA-8 kaitseväelased mehitasid ajavahemikul 21. märts kuni 25. aprill seitsmel korral julgestusposte ja üheteistkümnel korral kontrollposte. Lisaks kaitsesid ESTPLA-8 kaitseväelased seitset objekti, viisid läbi kaks eskortimist ja olid neljal korral pataljoni reservüksuseks, teatas kaitsejõudude peastaap Delfile.

Kuu jooksul konfiskeerisid 32-mehelise ESTPLA-8 kaitseväelased läbiotsimiste käigus laskemoona, püstoleid, Kalašnikovi automaate, kergekuulipildujaid RPK, püstolkuulipildujaid PPS ja muid käsitulirelvi. Eesti kaitseväelased konfiskeerisid ka käsigranaate, kaks tankitõrje granaadiheitjat RPG ja RPG granaate ning 60-mm miinipilduja. Lisaks leiti ka isevalmistatud lõhkekehi ja lõhkamisseadmeid, üle 20 kg lõhkeainet, 100-mm mürske ja muud lõhkematerjali.

Vahepeal koalitsioonivägede vastu suurenenud rünnakute tõttu käisid ESTPLA-8 kaitseväelased vähem patrullides ning osalesid laagri valves, objektide kaitsel, teiste allüksuste tegevuse julgestamisel või pataljoni reservis.

ESTPLA-8 teenib Ameerika Ühendriikide 1. ratsaväediviisi (1st Cavalry Division) 2. brigaadi 12. ratsaväerügemendi 2. pataljoni alluvuses, rühma vastutusala asub Bagdadi eeslinnas Abu Ghurayb’is.

USA 1. ratsaväediviis on soomukeid ja helikoptereid kasutav manööver- ja läbilöögiüksus. 12. ratsaväerügemendi 2. pataljon, kellele Eesti üksus otseselt allub, on soomusüksus. Kaubakäitlusmeeskonna CT-2 kaitseväelased on teenistuses graafiku alusel, mille järgi päevases vahetuses tegutseb seitse ja öises vahetuses kuus kaitseväelast, kord nädalas ja vastavalt vajadusele on kogu meeskond teenistuses mõlemas vahetuses.

CT-2 paikneb umbes 20 kilomeetrit An Nasariyah’ linnast loode suunas Tallili lennuväljal asuvas USA lennuväebaasis. Üldine olukord õhuväebaasis on olnud rahulik.

Iraagis teenivate Eesti üksuste kontingendi vanem kapten Sten Reiman teenib alates veebruari keskpaigast Ameerika Ühendriikide relvajõudude Keskregiooni väejuhatusele CENTCOM alluvas rahvusvahelise ühendväekoondise CJTF-7 (Combined Joint Task Force-7) staabis.

ESTPLA-8 on ette valmistatud läbi viima jalgsi- ning motoriseeritud patrullimisi, läbiotsimisi, konvoide saatmist ja objektide valvet.

Eesti kaitseväelased viivad läbi operatsioone koostöös USA armee üksustega, USA sõjaväepolitsei ja Iraagi politseiga eesmärgiga tagada kord, leida ebaseaduslikke relvi ja võidelda salakaubanduse vastu.

Kaubakäitlusmeeskonna ülesandeks on transpordilennukitega saabuva varustuse mahalaadimine ja konvoeerimine.

Eesti on andnud oma missiooniüksuste operatiivjuhtimise üle Ameerika Ühendriikide relvajõudude Keskregiooni väejuhatusele CENTCOM.

Riigikogu pikendas oma 14. aprilli otsusega Eesti kaitseväe üksuste isikkoosseisuga kuni 55 kaitseväelast osalemist Ameerika Ühendriikide ning rahvusvaheliste koalitsioonivägede koosseisus Kuveidis, Kataris, Bahreinis ja Iraagis kuni 20. juunini 2005.