Kannuste andmise traditsiooniga tunnustavad USA ratsaväelased neid sõdureid, kes on teeninud välisoperatsioonidel eeskujulikult ning pühendumusega. Traditsiooniliselt tähendas kannuste andmine ratsaväelaste ridadesse ehk eliitsõdurite hulka arvamist, teatas Delfile kaitsejõudude peastaap.

“Eesti on saatnud Iraaki väikese üksuse, sest kogu Eesti maaväe rahuaegne koosseis on sama suur kui ühel USA maaväe brigaadi lahingugrupil,” ütles USA 1. Ratsaväediviisi 1. brigaadi lahingugrupi ülem kolonel Paul Funk. “Aga ma hindan Eesti panust väga kõrgelt, sest Eesti väikesel üksusel on suur mõju lahinguväljale. Eesti jalaväerühm ja Eesti sõdurid on väga kvaliteetsed, teie kodumaa peab teie üle uhkust tundma.”

Kolonel Funk ütles, et kui ta pärib pataljoniülemalt kolonelleitnant Kevin MacWattersilt aru olukorra üle Eesti rühma ühel vastutusalal Sab al Bori linnas, on tavaline vastus, et STONE-rühm, nagu ameeriklased eestlasi kutsuvad, on väljas, kõik on kontrolli all.

“Olukord Sab al Boris on läinud palju paremaks, inimesed pöörduvad tagasi, avatakse taas äriettevõtteid, elu normaliseerub,” ütles kolonel Funk. “Julgeolekolukorra paranemine Sab al Boris niivõrd, et elu saab tagasi pöörduda normaalsetesse rööbastesse, on suures osas just ESTPLA-15 teene,” ütles ta.

Eesti kergejalaväerühm ESTPLA-15 alustas teenistust operatsioonil Iraagi Vabadus kuus kuud tagasi. 34-mehelise rühma ülem on leitnant Kaido Kivistik. ESTPLA-15 on alustanud koduteed ja jõuab tagasi koju enne jõule.

Teenistuse lõpetanud ESTPLA-15 vahetas välja ESTPLA-16, mille põhiosa jõudis eile operatsioonipiirkonda ja alustab piirkonnaga seotud valjaõpet.